ZA DOPRINOS U DVIJE GODINE

Dodijeljene nagrade HNK Split

05.05.2014 u 19:32

Bionic
Reading

Nagrade za umjetnička ostvarenja i ukupan doprinos Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu tijekom protekle dvije godine dodijeljene su u ponedjeljak u tom kazalištu koje ove godine slavi 121 godinu od podizanja kazališne zgrade na Trgu Gaje Bulata

Nagrada 'Ivo Tijardović' koja se dodjeljuje za svekoliki doprinos splitskom kazalištu ove je godine pripala maestru Nikši Barezi. Eleni Nikolaevoj uručena je Nagrada Ana Roje za dostignuća u baletu, a Ivici Čikešu Nagrada Ante Marušić za operu. Trpimir Jurkić dobio je Nagradu Marko Fotez za dramu, dok je Nagrada Rudolf Bunk za scensko oblikovanje pripala Lini Vengoechei


Nagrade nose imena istaknutih umjetnika koji su svojim radom i životom bili vezani uz splitski teatar, a ustanovljene su 2003. godine u spomen na 6. svibnja 1893. godine kada je otvoreno tadašnje Obćinsko kazalište.

Maestro Bareza upozorio je ovom prigodom da je za ovogodišnje 60. Splitsko ljeto korištenje Peristila odobreno za samo sedam umjesto 17 dana te je pozvao nazočnoga gradonačelnika Ivu Baldasara da podrži Splitsko ljeto. 'Svugdje u svijetu arheološki i kulturni spomenici oplemenjuju vrijednost ovakvim priredbama', kazao je Bareza na kraju apela.

Odluke o nagradama donijelo je stručno povjerenstvo čiji je predsjednik bio Slobodan Prosperov Novak, a Andro Krstulović Opara, Frane Galzina, Vinka Ježina, te ravnatelji Opere, Baleta i Drame HNK Split Ivan Hut, Dinko Bogdanić i Žarko Radić su bili članovi.