'umro supermen'

Dobitnik književne nagrade tportala Zoran Malkoč predstavlja novu knjigu

30.10.2018 u 12:23

Bionic
Reading

U utorak 30. listopada u 19 sati u dvorani Müller kina Europa uz autora Zorana Malkoča o novoj knjizi 'Umro Supermen' govorit će Andrija Škare i Roman Simić

'Umro Supermen' zbirka je pripovjedaka koju je izdala Fraktura, a to je treća knjiga Zorana Malkoča. Za svoj prethodni roman 'Roki Raketa' dobio je 2014. tportalovu književnu nagradu za najbolji hrvatski roman, dok je debitirao zbirkom priča 'Groblje manjih careva' za koju je dobio nagradu Josip i Ivan Kozarac 2010. godine.

'Umro Supermen nije samo naslov – to je i vijest i otrežnjenje, prekretnica i objava Malkočeva autorskoga kreda. Jer ako superjunake dokraja razobličiti može samo smrt – kao da nam poručuju ove priče – jedino što nama smrtnicima iza takve smrti preostaje jest: odrasti. I doista, nakon prve u nizu superjunačkih smrti, one Josipa Broza Tita, Malkočevi likovi u ovoj knjizi prolaze ubrzani tečaj odrastanja – bune se i sanjaju, vjeruju i iznova razočaravaju, izdaju i bivaju izdani u predraću, ratu i poraću, sve dok im, napokon odraslima, konačno ne ponestane superjunaka. Do odgovora na vječno pitanje – Što je čovjek? – autor dolazi bespoštedno propitujući što je ono manje i ono što bi željelo biti više od njega – nadčovjek i podčovjek – a to je potraga koja se ne odvija kroz iznimne, već prije prepoznatljive i bliske nam ljudske sudbine . Poezija koja se isprepleće s okrutnošću, nježnost što balansira na rubu sječiva, humor od kojega se ledi krv u žilama… u ovim su Malkočevim prozama savršeno uravnoteženi, u idealnim omjerima pronalazeći svoju idealnu formu.', navodi se u opisu zbirke Malkočevih pripovjedaka.