NAGRADNJAČA

Dobitnik CD-a Alfreda Brendela

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 24.01.2011 11:07
  • Objavljeno 24.01.2011 u 11:07
alfred brendel

alfred brendel

Izvor: Promo fotografije / Autor: Decca

Osamdeseti rođendan znanog pijanista Afreda Brendela iskorišten je kao povod za reizdanje snimki Beethovenovog i Schubertovog klavirskog opusa, a tportal.hr ovom prilikom jednom čitatelju poklanja po jedan primjerak oba CD-a

U nizu prigodnih reizdanja kojima diskografske kuće redovito preplavljuju tržište, Brendelove snimke otkrivaju se kao diskografski testament pijanista s izvanrednim razumijevanjem klasične i romantičke pijanističke literature.

Unutar dvadesetostoljetnih interpretacija pijanističke literature, Brendelove snimke Beethovenovih i Schubertovih klavirskih kompozicija (Decca) pravi su diskografski testament čijem reizdanju zapravo i nije potreban nikakav posebni obljetnički povod. Tako se dva svježa reizdanja, jednog s kompletnim ciklusom Beethovenovih klavirskih sonata i svih pet koncerata za klavir i orkestar te drugog koji pokriva značajan dio Schubertove glazbene literature, klavirske sonate, impromptuse, Moments musicaux i Wanderer fantaziju, nastale u periodu od 1822. do 1828. godine, otkrivaju kao odličan početak diskografske sezone.

Poznat prije svega kao pijanist, Alfred Brendel je i autor nekoliko eseja o glazbi i pjesnik. Rođen je u Češkoj, u obitelji s miješanim germano-slavenskim korijenima. Zanimljivost u Brendelovoj biografiji jest da je dio svoje glazbene naobrazbe kao dijete stekao u Zagrebu, u kojem je njegov otac upravljao kino dvoranom. Nakon Zagreba obitelj se seli u Graz u kojem je sa 17 godina održao svoj prvi solistički recital, da bi se potom konačno skrasio u Londonu. Svoju je pijanističku karijeru, koja ga je nekoliko puta dovela i u Zagreb, završio je u Beču u dvorani Musikvereina 2008. godine. Program posljednjeg recitala prigodno je zaključen upravo Beethovenovom sonatom Quasi una fantasia, op. 28, br. 1 i Schubertovom klavirskom sonatom u B-duru, D960.

Više o albumu pročitajte ovdje

CD-e je osvojila Nataša Kovač. Čestitamo!

Nagradu šaljemo poštom na kućnu adresu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi