BOLNICA U VLAŠKOJ

Dizajn na rubu tema ovogodišnjeg Dana D

19.05.2014 u 12:21

Bionic
Reading

Nakon Stare klaonice i Gredelja, peti po redu regionalni festival dizajna Dan D 2014 od 30. 5. do 1. 6. održava se na novoj lokaciji, u bivšoj vojnoj bolnici u Vlaškoj.

Središnja D-IZLOŽBA festivala predstavit će 28 projekata mladih dizajnera, YOUNG BALKAN DESIGNERS, najbolje radove mladih autora iz cijele regije, EDU PROGRAM ove godine spaja dizajnere i autore iz drugih područja i disciplina, tematskom izložbom DIZAJN NA RUBU otvaramo prostor za raspravu o granicama pojma dizajna, IZLOŽBE ŠKOLA I FAKULTETA pokazat će najbolje studentske radove u protekloj godini, D-MARKET ponovno okuplja najzanimljivije male dizajnerske brendove, a DISKURZIVNI PROGRAM niz zanimljivih govornika iz područja dizajna, edukacije i šire.

Ovogodišnja tema festivala Dan D - Design: Borderline / Dizajn: Na rubu pokušat će reflektirati dramatične transformacije samog okruženja u kojem dizajn i dizajneri djeluju, kao i klizanja uloge i pojma dizajna izvan njihovih uvriježenih okvira i parametara. Tema se utoliko može shvatiti višestruko – kao dijagnoza trenutne situacije i strukture odnosa u dizajnerskoj produkciji, kao „izokrenuto“ očište koje nam može pomoći da te odnose bolje razumijemo, kao prepoznavanje prožimanja s drugim disciplinama, aktivnostima i praksama, kao dekonstrukcija samog dizajnerskog procesa, kao afirmacija nestabilnosti i iščašenosti ili, suprotno tome, traženje reda, novih uporišta i novih modela rada i suradnje.

Tematski aspekt festivala ponajviše provlačit će se kroz tri dijela programa. Disperzna tematska izložba Dizajn na rubu predstavlja neke od autora čije su nam prakse bile inspirativne za raspis istoimene ovogodišnje teme. Koncipirana više kao fusnota, a manje kao dovršeni i zaokruženi pregled, ona uključuje radove pozvanih autora kao što su Lina Kovačević, Dora Bilić & Tina Mueller, Petra Milički, Matija Čop, kolektiv Organizam, Damir Prizmić & Ivan Klisurić, Igor Kuduz i drugi. Dio njih održat će i prezentacije / predavanja prvi dan festivala, u petak 30. 5.

Glavni gosti festivala, koji će održati predavanja za publiku u subotu 31. 5. ove godine dolaze iz područja dizajna, ali i arhitekture i izvedbenih umjetnosti. U popodnevnim satima nastupit će poznati talijanski dizajner interakcija Stefano Mirti, kultni beogradski poetsko-umjetničko-dizajnerski kolektiv Škart, grafički dizajner i publicist te strastveni istraživač povijesti hrvatskog dizajna Dejan Kršić, Sodja Lotker Zupanc - umjetnička direktorica ugledne manifestacije Praškog kvadrijenala scenografije koji i sam u svom narednom izdanju istražuje 'rubove' scenskog i stvarnog prostora, te Idis Turato koji će specifično govoriti o interdisciplinarnim suradnjama iz perspektive vlastite, arhitektonske struke.

Unutar edukativnog bloka održat će se četiri radionice koje zajednički vode dizajneri i nedizajneri, odnosno nekoliko odabranih, i iznimno zanimljivih autora u svojim matičnim disciplinama i područjima djelovanja. Niko Mihaljević surađivat će s postkonceptualnim umjetnikom i 'predpjesnikom' Vladom Martekom, s kojim dijeli autorski senzibilitet iako nikad nisu izravno surađivali. Mlade dizajnerice Barbara Majnarić i Karla Paliska udružuju snage s urbanom antropologinjom Valentinom Gulin Zrnić, Maša Milovac zajedno s promotoricom i praktikanticom DIY kulture Deborah Hustić redizajnira i reciklira stare, odbačene predmete i stavlja ih u novu funkciju, a Mia Bogovac i psihologinja Neva Ćepin s polaznicima će tematizirati polaritete ljudskih osobnosti.

Kao i ranijih godina, Dan D surađuje s nizom regionalnih obrazovnih institucija u području dizajna, te će tako uključivati preglede studentskih i učeničkih radova sa Studija Dizajna, Škole primijenjene umjetnosti i dizajna i Tekstilno-tehnološkog fakulteta u Zagrebu, Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu, Akademije za likovnu umjetnost i dizajn u Ljubljani, Odsjeka za dizajn vizualnih komunikacija Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu, a po prvi put i Sveučilišta Sjever u Koprivnici. Od gostujućih izložbi izdvajamo i na Danu D tradicionalno prisutan projekt Ministry of Pleasure iz Skopja, prezentaciju SOS festivala iz Sarajeva, ali i revidirane verzije nekih HDD-ovih izložbenih projekata, poput Transfera v3.

Dva putujuća izložbena projekta terminski i programski smo povezali s Danom D, i to u suradnji s Udrugom bivših učenika ŠPUD-a i Galerijom Forum. U Izložbenom salonu Izidor Kršnjavi 27. 5. u 20 sati otvara se izložba Slike iz podzemne - Slike iz podzemne: plakati Škole vizualnih umjetnosti iz podzemne željeznice, od 1947. do danas. Ova izložba okuplja 58 od brojnih plakata dizajniranih za Školu vizualnih umjetnosti u New Yorku (SVA) izlaganih u prostranom sustavu njujorške podzemne željeznice, dajući tako uvid u povijest ove visokoškolske ustanove, kao i ukupni talent brojnih dizajnera i ilustratora koji su prošli kroz nju. Kustos izložbe je izvršni dopredsjednik SVA Anthony P. Rhodes, koji je ujedno i kreativni direktor plakata SVA od 2007., a u Zagreb je stigla zahvaljujući Mirku Iliću, jednom od organizatora iste. Istoga dana u 18 sati u Galeriji Forum otvara se izložba flamanskih i briselskih dizajnera pod nazivom Tales of Heroes (Junačke priče), koja predstavlja dizajnerske predmete koje karakterizira suvremena vizija kombinirana s nostalgičnim senzibilitetom. Kustosica ove izložbe je Inge Vranken, a organizator je Design Vlaanderen.

Kroz tri dana trajanja festivala očekuju vas još i specijalna izdanja radionica za djecu – Dizajnerskih početnica, nekoliko okruglih stolova, Kvizkultura u suradnji s Ivanom Dorotićem, kao i veliki party u subotu 31. 5. navečer.