objavila na facebooku

Direktorica državnog teatra Meyerhold u Moskvi podnijela ostavku zbog ruske agresije na Ukrajinu: Ne mogu raditi za ubojicu!

25.02.2022 u 08:54

Bionic
Reading

Ravnateljica državnog kazališta u Moskvi Elena Kovalskaja u četvrtak je javno nazvala ruskog predsjednika Vladimira Putina 'ubojicom' te objavila da se povlači sa svoje dužnosti u znak prosvjeda zbog ruske agresije na Ukrajinu, prenose svjetski mediji

"Prijatelji, u znak protesta protiv ruske invazije na Ukrajinu, podnosim ostavku", objavila je na Facebooku Elena Kovalskaja, ravnateljica kazališta Meyerhold. Kovalskaja je dodala: "Ne mogu raditi za ubojicu i ne mogu si dozvoliti da me ubojica plaća."

"Dovest ću svoje projekte — one koje sam pokrenula — do kraja, ali na dobrovoljnoj bazi", napisala je Kovalskaja. U međuvremenu, kazalište — nazvano po pokojnom ruskom dramatičaru Vsevolodu Meyerholdu — također se oglasilo na Facebooku, napisavši da je nemilosrdna agresija Rusije na Ukrajinu „u tragičnom sukobu s našom misijom“.

"Ne možemo šutjeti o ovome. Ostaje nam samo da kažemo: 'Ne ratu'", stoji u objavi na društvenim mrežama tog kazališta.

"Rat je puno više od nepoštivanja osobe i mnogo je užasniji. Rat je smrt osobe, to je ubijanje ljudi", napisali su također iz tog državnog kazališta.

Kazalište je također zahvalilo Kovalskoj na njezinoj "hrabrosti". Podsjetimo, Putin je rano u četvrtak naredio veliku vojnu invaziju na Ukrajinu s raketnim napadima na nekoliko ukrajinskih gradova. Eksplozije su se od tada čule na više lokacija, uključujući glavni grad Ukrajine Kijev i grad Harkiv na istoku zemlje.

Ruski sukob s Ukrajinom traje godinama, ali je posljednjih tjedana dramatično eskalirao. Rusija je okupila ogroman broj vojnika oko Ukrajine — čak 190.000, prema američkim procjenama — u najvećoj vojnoj operaciji u regiji od Drugog svjetskog rata. Putin je još u ponedjeljak priznao neovisnost dviju separatističkih regija na istoku Ukrajine koje podupire Moskva — Luhanska i Donjecka — i naredio je tamošnjim postrojbama, kako je opisao, "ograničenu mirovnu operaciju na istoku zemlje".

Manje od 72 sata kasnije Putin je odobrio i potpuni napad na Ukrajinu koji i dalje traje.