OKRUGLI STOL U ZAGREBU

Direktori najpoznatijih malih filmskih festivala u Hrvatskoj otkrili s čime se sve muče u organizaciji

11.10.2018 u 15:40

Bionic
Reading

Iako su različitih profila i programskih usmjerenja, mali filmski festivali u Hrvatskoj dijele brojne slične izazove koje unatoč entuzijazmu svakog od njih ne mogu riješiti sami, pa postoji potreba za zajedničkom plaftormom ili inicijativom putem koje bi poboljšali svoj status, upozorili su 11. listopada sudionici okruglog stola 'Kad se mali festivali slože...', održanog u Dvorani Müller kina Europa

Većina malih festivala suočava se, uz neizostavan manjak financija, s problemom prostora, za pripremu i organizaciju festivala, kao i za prikazivanje filmova, s premalom vidljivošću na nacionalnoj razini, a katkad i s nerazumijevanjem lokalne samouprave.

'Svi mali festivali su posebni. Ne želimo postati veliki niti se širiti u smislu prevelike produkcije, nego ostati u niši gdje dajemo program za određenu publiku', rekla je Sanja Šamanović, s One Take Film Festivala na čiju je inicijativu okrugli stol i organiziran.

'Ne očekujemo 500 ljudi na svakoj produkciji, već nam nedostaje prostor za okupljanje specifične publike', objasnila je, predloživši da bi bilo dobro kada bi se mali festivali mogli udružiti, zajedno zatražiti ili unajmiti prostor koji bi koristili svi kao ured, mjesto za pohranu arhiva.

Tanja Vrvilo, direktorica Filmskih mutacija, kaže kako je taj festival prepoznat među filmašima i institucijama, pa nemaju problem s nabavom filmova. Najviše im nedostaje prostor u kojem bi čuvali sad već povelik arhiv, koji bi omogućio istraživački rad potencijalnim korisnicima tijekom cijele godine, a bilo bi dobro i da ima malu projekcijsku dvoranu.

Dobra iskustva u udruživanju iznijela je Andrea Jakovac, predstavnica Hrvatske mreže neovisnih kinoprikazivača, rekavši kako je, otkad je mreža osnovana, u svakom kinu broj gledatelja porastao za najmanje deset posto. 'Najprije smo napravili istraživanje o potrebama kina, a potom organizirali i radionice koje su im pomogle u radu, od marketinga do razvoja publike', napomenula je.

Jakovac smatra da su neovisna kina kroz zajedničku platformu shvatila da nisu sama, da svoje probleme lakše rješavaju u suradnji s drugima, a velika im je pomoć u funkcioniranju što zajednički istupaju prema medijima i prema svim institucijama.

Androić: Liburnia će uvijek biti u kutiji festivala koji su na moru

Jelena Androić s Liburnia Film Festivala u Opatiji najvećim problemom smatra što u Hrvatskoj ne postoji jasna namjera za decentralizacijom kulture, pa iako se festival uvelike razvio teško se može nametnuti kao dovoljno relevantan jer se ne događa u Zagrebu.

'Nije lako ostvariti vidljivost na području Hrvatske, uvijek ćemo biti zapakirani u kutiju festivala koji se događa na moru što podrazumijeva njegov zabavni moment', istaknula je.

Mali festival imaju problem i s kadrom, iako kreću i rade se iz entuzijazma, teško održavaju tim koji bi ga kontinuirano radio.

Borovčak: Tabor još nije stvorio nasljednike koji će organizirati festival

Natalija Stefanovć s Međunarodnog studentskog filmskog festivala STIFF u Rijeci kaže da im je najteže što svake godine festival radi novi tim, no radi se na tome da se odgoje nove generacije koje će preuzeti organizaciju festivala.

Veliki problem su i vrlo ograničena javna sredstva, a ne mogu se financirati niti iz privatnog sektora jer, kaže, veće tvrtke nisu zainteresirane za nešto što nije u Zagrebu.

Nenad Borovčak s Tabor Film Festivala smatra kako se sve svodi na entuzijazam pojedinaca, no još nisu stvorili nasljednike koji bi nastavili organizirati festival. Također je nezadovoljan potporom lokalne samouprave.

Na problem ljudskih resursa upozorio je i Toma Zidić s Diversions International Short Film Festivala u Sv. Ivanu Zelini. 'Festival radimo u sredini u kojoj nam puno toga ne ide u prilog, gdje nije bilo niti kina, no ipak je najveći problem što nam odlaze ljudi, a potrebni su nam jer je količina posla jednako intenzivna kao i kada se radi veliki festival', dodao je.

Kao neki od primjera umrežavanja festivala istaknuti su European Festival Association, Human Rights Festival Association i The Association of Festival Organizers.

Sudionici su odlučili da će nastaviti sa zajedničkim susretima te da će formirati službeno tijelo sastavljeno od predstavnika filmskih festivala koji bi s konkretnim ciljevima i prijedlozima zajednički nastupili, ne samo prema HAVC-u kao krovnoj instituciji, već i prema lokalnim zajednicama.

Umrežavanjem bi se poboljšao status festivala na nacionalnoj i lokalnim razinama, a utvrđeno je kako svi festivali mogu biti pomoć jedni drugima u dijeljenju informacija, resursa i podrške.

Okruglim stolom u kinu Europa najavljen je ovogodišnji One Take Film Festival - međunarodni festival filmova snimljenih u jednom kadru, koji će se održati u Zagrebu od 19. do 21. listopada.