MLADI UMJETNICI

Dina Rončević dobitnica nagrade Radoslav Putar

03.10.2014 u 11:38

Bionic
Reading

Dobitnica nagrade Radoslav Putar za 2013. godinu je mlada umjetnica Dina Rončević, stoji u priopćenju Instituta za suvremenu umjetnost

Dina Rončević, rođena 1984. godine u Zagrebu, završila je Školu primijenjenih umjetnosti i dizajna, odjel tekstila te 2010. diplomirala na Akademiji likovne umjetnosti na odsjeku animacije i novih medija.

Ženske studije završava 2009. pri Centru za ženske studije, a iste godine i prekvalifikaciju za automehaničarku.

Ta je iskustva i znanja pretočila u radu 'Suck Squeeze Bang Blow' koji je samostalno izložila 2010. godine.

Od važnijih grupnih izložbi izlagala je na Salonu mladih i natječajnoj izložbi T-HT-a i Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu, Mediteranskom bijenalu u Solunu u Grčkoj.

'S polazišnom točkom u feminizmu, moj rad je generalno obilježen prekvalifikacijom za automehaničara, koju sam napravila kao diplomski rad na ALU u Zagrebu 2010. godine. S obzirom na to da prema mehanci imam fetišistički odnos, a s druge strane, omogućen mi je samo djelomičan pristup toj sferi znanja i djelovanja, logično je da s lakoćom i u velikoj količini obrađujem temu. Prošavši kroz cijeli proces na vrlo konkretan način, tvrdim da se kroz bavljenje mehanikom mogu ocrtati neki od najvažnijih segmenata patrijarhalnog društva u kojem živimo', rekla je Rončević.

Dobitnica nagrade osvaja šesterotjedni boravak u New Yorku, u kojem joj Institut za suvremenu umjetnost, organizator i osnivač nagrade, i njujorški partneri iz mreže YVAA (Yound Visual Artsts awards) i Foundation for Development of Civil Society osiguravaju atelje u prestižnom njujorškom rezidencijalnom programu u ISCP-u (International Studio and Curatorial Center).

Po povratku u Zagreb dobitnica nagrade priredit će samostalnu izložbu u Institutu za suvremenu umjetnost te će sudjelovati u radu žirija iduće godine kada se bude dodjeljivala nagrada Radoslav Putar.