o zlarinskim bijelim udovicama

Davorka Vukov Colić predstavlja knjigu 'Draga Ulija/Ljubavna pisma s otoka'

07.12.2023 u 15:00

Bionic
Reading

Knjiga 'Draga Ulija, ljubavna pisma s otoka' Davorke Vukov Colić, objavljena u izdanju ArTresora bit će predstavljena 14. prosinca u Knjižnici grada Zagreba (Starčevićev trg 6) u 18 sati

Riječ je o povijesnoj temi u rasponu od kraja devetnaestog do sedamdesetih godina prošloga stoljeća, o vremenu kada su muškarci sa naših otoka masovno odlazili u Sjevernu i Južnu Ameriku, a bijele udovice i četrdeset godina čekale na njihov povratak, stoji u najavi.

Oni su upoznavali svijet, one ostajale izolirane na kamenjaru okruženom morem, a brak im se svodio na pisma, prolazeći same kroz glad, ratove, političke prevrate, obrađivanja polja, radeći muške poslove, odgajajući djecu itd.

'Pišem o bijelim udovicama, ali usporedo s njima donosim mušku stranu priče, kako su se muškarci snalazili u svijetu s različitim uspjehom i sudbinama, u jednako turbulentnim okolnostima, a posebno me zanimao sraz tih svjetova kada su se nakon desetljeća razdvojenosti konačno vratili kući i brak mogao početi. Knjiga se temelji na niz konkretnih nevjerojatnih sudbina i obrata o kojima sam slušala i svjedočila na otočiću Zlarinu pokraj Šibenika, ali i u New Yorku kada pišem o muškarcima', kaže autorica.

Davorka Vukov Colić cijeli radni vijek provela je u novinarstvu. Od 1975. do 1980. živjela je u SAD te je pisala reportaže, feljtone i pokrivala suvremene teme za brojna izdanja kuće Vjesnik. Po povratku bila urednica više tjednika i mjesečnika, organizatorica nastave Novinarske radionice Hrvatskog novinarskog društva, novinarka i urednica u časopisima Vijenac i Zarez, kolumnistica Slobodne Dalmacije, stalna suradnica In Flight magazina Croatia Airlinesa. Više je godina boravila u inozemstvu, prateći supruga na njegovim veleposlaničkim dužnostima, što joj je omogućilo da izbliza prati i opisuje kulturne događaje i društvene fenomene u tim zemljama.

Objavila je knjigu Alles Walzer – Tajne diplomatske kuhinje (2017.), a Draga Ulija – Ljubavna pisma s Otoka o bijelim udovicama Zlarina njezina je druga knjiga koju će predstaviti u srijedu 9. kolovoza u 21 sat u Centru koralja Zlarin.