POETSKI TEATRALAN KONCERT

Darko Rundek na Splitskom ljetu

02.08.2012 u 09:25

Bionic
Reading

Rundek Cargo Trio održao je izvanredan koncert u sklopu glazbenog programa 58. Splitskog ljeta

Na jučer održanom koncertu na Meštrovićevim Crikvinama Kaštilcu, trio koji čine Darko Rundek, violinistica Isabel te multiinstrumentalist Dušan Vranić, podigao je na noge splitsku publiku tijekom fenomenalnog nastupa.

Karizmatični Darko Rundek koji tijekom svoje duge karijere nikad nije nastupao u bendu koji broji manje od šest glazbenika, posljednje dvije-tri godine nastupa samo s dvoje glazbenika, ali zvuk nije niti malo siromašniji, čak se u ovom slučaju može reći: manje je više. Splitsku publiku je posebno oduševila violinistica Izabel, virtuozna glazbenica koja je u svom smjelom nastupu spojila klasičnu violinu i psihodelični zvuk kakav je na scenu svojevremeno donio Jimmy Page

Prvi dio koncerta protekao je u znaku hipnotičkog minimalističkog zvuka i izvođene su uglavnom pjesme s albuma 'Plavi avion' iz 2010. godine. U drugom dijelu nastupa, glazbenik je nanizao svoje himnične hitove koji su na noge podigli splitsku publiku. Mada je Kaštelet već nekoliko godina dokazano kvalitetna scena za koncerte koji se održavaju u sklopu Splitskog ljeta, u rasponu od klasične glazbe do suvremenog jazza i fuzije, ovaj nastup je pokazao da Split ima novu scenu za suvremene i sofisticirane glazbene predstave.

Dramatičan, poetski teatralan nastup Darka Rundeka ponovno je ukazao na njegovu čvrstu povezanost s kazalištem te podsjetio na njegov osebujan glazbeni hibrid u kojem se spajaju ruski, romski i balkanski utjecaji.

Nakon koncerta, na 58. Splitskom ljetu Rundek će, osim skladanja glazbe za dramsku premijeru 'Adio kauboju', u toj predstavi nastupiti i kao glumac. Kazališna adaptacija istoimenog romana Olje Savičević Ivančević bit će praizvedena 8. kolovoza na splitskim Stinicama u režiji Ivice Buljana. Rundek naglašava da se glazba još radi, kao i sama predstava, te najavljuje dominantan ton električne i akustične gitare, bubnjeva i ukulelea.