KARIKATURE PROROKA MUHAMEDA

Danska na nogama zbog isprike muslimanima

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Isprika dnevnih novina Politiken zbog objavljivanja karikatura muslimanskog proroka Muhameda u Danskoj je izazvala izvanredno stanje u medijima i mnogi u njoj vide odustajanje od slobode govora

Jednu od 12 karikatura objavljenih 2005. godine u danskim novinama Jyllands Posten koja muslimanskog proroka Muhameda prikazuje s turbanom na glavi tri godine kasnije objavile su novine Politiken.

Spomenuta karikatura u muslimanskom svijetu izazvala je zgražanje, prosvjede i prijetnje radikalnih vjernika, a povod ponovnom objavljivanju bile su prijetnje smrću autoru Kurtu Westergaartu te, posljedično, gesta slobode govora i slobode tiska.

Međutim, ovih dana, nakon razgovora sa saudijsko arapskim odvjetnikom na temu objavljenih karikatura, uredništvo Politikena se javno ispričalo ne samo svojim muslimanskim čitateljima, već i muslimanima u čitavom svijetu, prenosi Deutsche Welle.

Isprika je izazvala burne reakcije javnosti, što glavni urednik novina Töger Seidenfaden smatra pretjeranim. Prema njegovu mišljenju, u Danskoj posljednjih godina nedostaje spremnost za dijalog, i to s obje strane. Potez je na noge digao i danske medijske kuće čiji je stav da se isprikom stječe dojam da su novine učinile nešto ilegalno.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi