2. svibnja

Danica Vukićević, dobitnica NIN-ove nagrade, gostuje na novoj Booksinoj tribini

26.04.2023 u 11:59

Bionic
Reading

Booksa je pokrenula novu književnu tribinu naslova 'Eks. prakse', posvećenu eksperimentalnim pristupima književnosti i izdavaštvu

Na prvom izdanju tribine "Eks. prakse: udvajanje", posvećene eksperimentalnim pristupima književnosti i izdavaštvu, istraživanjima mimo normativnih predodžbi o književnim formama-sadržajima, s Danicom Vukićević otvorit će se tema njezina književnog rada, u kojemu zajednički vibriraju feminističko i božansko; poetsko, kritično i kuhinjsko; urbano, intimno, strano i onostrano. Pjesništvo je Danici Vukićević prirodni habitus i kada slijeva stih u prozu, a prozu u roman krojen od fragmenata, koje pametna strujna stihija uvezuje u 'Unutrašnje more' (ovjenčano NIN-om za najbolji roman 2022).

Kao toplohladni izvor ili reflektirajuću plohu, i još jednu temu razgovora, Danica je za svoju književnu dvojnicu odabrala rusku spisateljicu Nadeždu Mandeljštam, za dvostruki uron u književnost koja u rukama svakodnevnicu premeće dok je ne modelira u talisman, u pismo i bocu i vječnost.

Razgovor će se odviti 2. svibnja u 19h u Booksi, a moderirat će ga Ana Fazekaš.

Ciklus razgovora Eks. prakse zamišljen je kao poniranje u različite facete teksta, knjige i autorstva, polazeći od dvojne perspektive: književne prakse sam/e autor/ice u fokusu, i autor/ičina izbora djel(ovanj)a koje je informiralo ili inspiriralo njeg/zin rad. Osobito usmjereni na eksperimentalne pristupe književnosti, tekstu/alnosti i izdavaštvu, razgovori unutar ciklusa "Eks. prakse" slagat će kaleidoskopsku viziju regionalne književnosti koja rasklimava postojeće norme i istražuje inovativne, manje utabane, ili iskošene potencijale i pristupe unutar polja.

Razgovore će koncipirati, otvarati i moderirati Ana Fazekaš, esejist/ica i kritičar/ka na područjima književnosti, izvedbenih umjetnosti i pop kulture.

Dijelom se naslanjajući na interes za eksperimentalne prakse u književnosti i izdavaštvu, Ana Fazekaš će na Booksinom portalu objavljivati i kolumnu u kojoj će promišljati tekstualne i paratekstualne dvojnosti i razdvojnosti kroz poetsku esejistiku "Šećerna vata", kao dio nje/zina šireg istraživačko-umjetničkog izdavačkog projekta u nastajanju "UGH" [umjetnost & glamur* u hrvatskoj].