otvaranje 30. ožujka

Damir Sokić u Galeriji Matice hrvatske predstavlja najnovije radove

  • Autor: V. Ba. / Hina
  • Zadnja izmjena 29.03.2022 12:04
  • Objavljeno 29.03.2022 u 12:04
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Na izložbi u Galeriji Matice hrvatske, što se otvara 30. ožujka pod nazivom 'Charcoal', jedan od najznačajnijih hrvatskih suvremenih likovnih umjetnika Damir Sokić predstavlja novi ciklus radova

Riječ je o slikama rađenima u kombiniranoj tehnici ugljena i tempere na papiru s pripadajućim pismom, koje autor tretira kao svojevrsni prošireni naslov radova s izložbe kojoj je kustos Vanja Babić.

"U svome stvaralaštvu, nepredvidljivom ali istodobno prepoznatljivom te prožetom nadasve osobnom asocijativnošću, odnosno intimnom simbolikom, Sokić se najčešće referira na dvije važne odrednice proizašle iz korpusa modernizma: geometrijsku apstrakciju i fenomen siromašne umjetnosti (arte povera)", podsjeća se u najavi.

Izložene slike ovećih su dimenzija te predstavljaju svojevrsnu, na radikalan način iskazanu, intimnu stilizaciju autorovih misli i osjećaja iskazanih u pripadajućem pismu dojmljive poetičnosti, dodaje se.

One su i nastavak autorovih promišljanja začetih još u vrijeme njegova boravka u New Yorku (1986-93), kada je izradio nekoliko geometrijski i koloristički tretiranih slika manjih dimenzija.

Srodnim vizualnim promišljanjima, ovoga puta iskazanim posredstvom trodimenzionalnih objekata, vratio se posljednjih godina izložbom Skladište moderne realiziranom sredinom 2019. u Francuskom paviljonu Studentskoga centra u Zagrebu.

Damir Sokić (Nova Gradiška, 1952.) diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1977. u klasi Nikole Reisera, a od 1977. do 1979. bio je polaznik majstorske radionice za slikarstvo Ljube Ivančića i Nikole Reisera. Od 1986. do 1993. živio je i radio u New Yorku, od 1999. do 2019. radi kao profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu.

Njegova izložba u Galeriji MH ostaje otvorena do 14. travnja.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!