22. ožujak

Galerija VN najavljuje izložbu poznatog zagrebačkog graffiti umjetnika: 'Lunar: Recycle or Try'

21.03.2022 u 09:55

Bionic
Reading

Izložba 'Lunar: Recycle or Try', na kojoj se zagrebački graffiti umjetnik Lunar dotiče ekološkog problema sveopće prenatrpanosti otpacima, otvara se u utorak, 22. ožujka u Galeriji VN

Autor koji dajući nov izgled zapuštenim zidovima i prostorima, i inače u svom radu propituje svijet oko sebe, sada se bavi sve prisutnijom pojavom gomilanja predmeta u potrošačkom društvu, osobito ambalaže napravljene od materijala koji zagađuju okoliš.

Po riječima Barbare Vujanović, on se svjesno odlučuje za proizvode upakirane u ekološki prihvatljivu ambalažu u kojoj pronalazi poticaj davanja estetske i etičke dimenzije, a ostvaruje ih crtanjem i slikanjem po iskorištenim odbačenim objektima, pakiranjima od hrane, tkaninama, kanticama od sprejeva, kartonskim tanjurima, kutijama, omotima i drugim ostacima.

"Na tim efemernim i skromnim predmetima on nastavlja stvaralački proces otpočet recimo na zidu kojega oslikava s drugim umjetnicima", ustvrdila je u predgovoru o autoru koji se nadovezuje na tradiciju kritike konzumerizma u umjetnosti iz 50-tih godina i na još dugotrajniju povijest korištenja pronađenih predmeta.

  • +17
Lunar Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Odbačeni otkrhak postaje autonomno likovno djelo

Objasnila je kako autor u curcima ili nanosima boje na kartonu otkriva zanimljive oblike koje nastavlja razrađivati u začudne kompozicije. Time odbačeni otkrhak postaje autonomno likovno djelo, a pritom ne radi distinktivnu hijerarhiju u odnosu na konvencionalno osmišljene radove, murala i slika te s njih preuzima osebujni kolorit, tipični mačji bestijarij i ostale odlike koje mu određuju dosadašnji opus.

Kaže kako uključivanjem u projekt prijatelja i suradnika koji interveniraju na reciklaže - Ive Kosanovića, Krešimira Budena, Marka Zetsa Prpića, Albe Miočev, Klasje Habjan, Danijela Žeželja, Pavla Tandare Postera, Andi Soto i Vladimira Tomića Moska - Lunar dopušta nadogradnju svojega rukopisa i motivskih obrazaca.

"Njih pak suvereno prilagođava datostima podloge, vješto prelazeći s minijaturnih formata na velike, s obojane površine u treću dimenziju, iz apstrakcije u figurativnost i nazad. Preobrazba i iskorištavanje ranijih djela i skica polazište je za rekapitulaciju do sada postignutoga i dokaz neopterećenog odnosa prema vlastitom stvaralaštvu", rekla je.

Vujanović smatra kako Lunar skoro sve što mu prolazi kroz ruke iznimnom lakoćom i uvjerljivošću odvaja od aure nepotrebnosti i neželjenosti, "apostrofirajući pri tome pravi smisao umjetničke, pa i aktivističke geste".

Slaven Lunar Kosanović (Zagreb, 1975.) afirmirao se kao jedan od istaknutijih predstavnika rane zagrebačke graffiti scene, a danas stvara, izlaže i predstavlja svoj rad diljem svijeta.

Njegova izložba, svojevrsni "dnevnik i autentično svjedočanstvo o nužnosti oporavka individualnog i univerzalnog načina života i djelovanja", može se u Galeriji VN vidjeti do 9. travnja.