SVE KVALITETNIJI 'LAŽNJACI'

Dalijeva zaklada u borbi protiv krivotvorina

21.06.2011 u 15:18

Bionic
Reading

Španjolska Dalijeva zaklada organizirala je Seminar o potvrđivanju autentičnosti umjetničkih djela i mjerama protiv njihova krivotvorenja na kojemu sudjeluju predstavnici europskih ustanova koje se bave zaštitom djela umjetnika 20. stoljeća i potiču provedbu zakonskih reformi koje bi je omogućile, piše španjolski dnevnik El Pais

'Sada su se prvi put okupili predstavnici zaklada kojima je cilj osnovati skupinu za poticanje zakonskih akcija', rekao je Lluis Penuelas, tajnik Dalijeve zaklade.

Na seminaru, koji je u španjolskom gradu Cadaquesu održan od 19. do 21. lipnja, sudjelovali su, među ostalima, predstavnici Picassove zaklade iz Pariza, Vijeća za potvrđivanje autentičnosti Warholovih djela, Miroove zaklade, muzeja Oteiza te odvjetnik iz New Yorka Ronald Spencer, autor prve knjige iz biblioteke Umjetnost i pravo Dalijeve zaklade.

'Uvijek je postojala dvojba: bojali smo se da ćemo, ako progovorimo, izgubiti ugled i unijeti nestabilnost na tržište, no izravan i transparentan razgovor o problemu krivotvorenja na pozitivniji način utječe na ugled umjetnika i sigurnost tržišta. Za mjesec dana otvorit ćemo javnosti internetsku stranicu na kojoj će biti sve informacije o krivotvorenju Giacomettijevih djela', rekla je ravnateljica Giacomettijeve zaklade iz Pariza Veronique Wiesinger.

'Giacometti pripada u skupinu umjetnika čija se djela najviše krivotvore. Na tržištu postoji 20 puta više njegovih djela nego što ih je stvorio. Trenutačno se sudi krivotvoriteljima 1200 njegovih djela koji su uhićeni u Njemačkoj 2009. godine', istaknula je Wiesinger, kako prenosi El Pais.

Na seminaru se govorilo i o problemu novih tehnologija i pristupu informacijama koje bi krivotvoriteljima mogle omogućiti izradu sve boljih krivotvorina.

'Nove tehnologije su dvosjekli mač. Da bismo uvjerili suce, moramo ponuditi tehničke dokaze koji su krivotvoriteljima dragocjeni. Zbog toga tražimo da se ti dokazi ne objavljuju u javnosti, kao i da umjetnost ima istu zaštitu kao i komercijalne marke', dodala je Wiesinger koja je, kao i ostali, uvjerena u nužnost usklađivanja europskih zakonodavstava. Njemačka, primjerice, nema stroge zakone, dok primjerice Španjolska, Francuska i Italija imaju bolje zakone koje ne primjenjuju.

Tajnik Dalijeve zaklade također je istaknuo nužnost zakonske reforme, dodavši kako se postojeće zakone mora efikasnije primjenjivati. Judith Goldman iz Vijeća za potvrdu autentičnosti Warholovih djela istaknula je da 'SAD najviše primjenjuju zakone o zaštiti umjetnosti, iako s rastom tržišta raste i broj prijevara', upozorivši i na internet kao na novo sredstvo prijevare kojim raspolažu krivotvoritelji.