IZ PULE: ZRINKA PAVLIĆ

'Cvrčak i mravica' - svjetski, a naše! Poučna basna dobila je svoje novo ruho

  • Zrinka Pavlić
  • Zadnja izmjena 22.07.2023 20:12
  • Objavljeno 22.07.2023 u 20:10
Bionic
Reading

Animirani film 'Cvrčak i mravica' bez ikakvog bi problema mogao stati uz bok bilo kojem komercijalnom animiranom filmu iz, recimo, Pixarove radionice, a na festivalu u Puli bez ikakve je sumnje pridobio publiku dok mu kritika nije uspjela pronaći ozbiljniju manu.

Oduvijek mi je bilo žao sirotog cvrčka. Veseli bekrija tamburao je i pjevao cijelo ljeto, a kad je stigla zima, cvrle ogladnio i stao se smrzavati, okrutni mrav mu je zalupio vratima pred nosom i otkantao ga u stilu: 'Aj sad pjevaj i pleši ako si frajer'. Okej, jest da je mrav jadan hrmbao cijelo ljeto u znoju lica svoga, a cvrčak ga je pjevajući i svirajući još malo i podbadao, sve u stilu: 'Joj, buraz, kak ti se da?', ali svejedno. Nije sad baš zaslužio smrtnu kaznu. Mogli su se nešto dogovoriti.

Okrutnu Ezopovu basnu i La Fontaineov prepjev svi smo učili u školi ili na izvanškolskim aktivnostima i inzistiranjem na njezinu izvornom obliku nastojalo nam se u glavu utuviti dvije stvar: 1. rad je najveća svetinja u svemiru, tko radi - ne boji se gladi i ako ne radiš, ne trebaš ni jesti i 2. sviranje i pjevanje nije rad. I sad, iako sam odrasla u tom duhu i iako me zbog tog duha oduvijek pomalo pekla savjest zbog toga što sam u životu odabrala 'cvrčkasto' zanimanje, oduševilo me što je Luka Rukavina u svojem animiranom projektu 'Cvrčak i mravica' odlučio drugačije 'pročitati' tu klasičnu basnu.

I kakvo je to čitanje ispalo! U animiranom filmu koji bi po kvaliteti, animaciji, sinkronizaciji, glazbi, priči i režiji bez pol' frke mogao stati uz bok bilo kojem dugometražnom Pixarovu filmu, dobili smo i prekrasnu priču koja djecu sada više ne uči okrutnom osvetničkom ponašanju prema cvrčcima.

Cvrčak i mravica, foršpan Izvor: Društvene mreže / Autor: YouTube

Cvrčak Ket (glas: Marko Petrić) i mravica Antoneta (glas: Tara Thaller) u ovom se filmu susreću opterećeni predrasudima jedni o drugima. Mravi vjeruju da muzika cvrčaka ruši zidove njihovih mravinjaka, a cvrčci da su mravi dosadni i naporni te da zima zapravo ne postoji. No bolje se upoznajući, iskušavajući život ovih drugih, shvatit će da su i jedni i drugi u krivu, ali da jedni drugima mogu pomoći i da će im tako biti bolje.

Poučna basna dobila je tako svoje novo ruho i novu verziju kojom se djecu više ne uči odbijanju onih koji su različiti od njih. Pritom je predivno animiran, obogaćen snimcima prave trave, mravinjaka i prirodnog okruženja, a na pulskom festivalu vidljivo je osvojio srca publike. Ni većina kritičara nije mu uspjela pronaći ozbiljniju manu. Ja svakako nisam.

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal