baština UNESCO-a

Članovi rumunjske zajednice u RH proslavili Svjetski dan rumunjske košulje

05.07.2023 u 09:52

Bionic
Reading

Članovi rumunjske nacionalne manjine koja živi u Republici Hrvatskoj okupili su se 2. srpnja kako bi proslavili Svjetski dan rumunjske košulje

Ovaj važni dan za Rumunje obilježen je u prostorima Udruge Rumunja u Republici Hrvatskoj u Zagrebu, gdje je zajednica pokazala svoju posvećenost očuvanju vlastite kulture, tradicije i jezika u svojoj novoj domovini.

Tijekom okupljanja, Alina Dobrescu, predsjednica Udruge Rumunja u Republici Hrvatskoj, i Njegova Ekselencija Constantin-Mihail Grigorie, veleposlanik Rumunjske u Hrvatskoj, srdačno su dočekali goste istaknuvši važnost očuvanja kulturne baštine i poticanja zajedništva među rumunjskom zajednicom.

'Danas odajemo počast ikoničnom rumunjskom tradicionalnom odjevnom predmetu, poznatom kao IE, koji simbolizira bogato nasljeđe i kulturu naše zemlje. Na ovaj način želimo potaknuti Rumunjke diljem svijeta da s ponosom nose rumunjsku košulju te da tako slave zajedništvo i pokažu kako se diče svojim kulturnim identitetom', istaknula je Alina Dobrescu u svom pozdravnom govoru.

Na obilježavanju Svjetskog dana rumunjske košulje u Zagrebu istaknute su jedinstvene karakteristike i aspekti rumunjske košulje, odjevnog predmeta koji zauzima značajno mjesto na UNESCO-voj listi zaštićene baštine. Sudionici su uživali u programu koji je uključivao informativne prezentacije i gostujuću izložbu organiziranu u suradnji s rumunjskim Muzejom tkanine i priča. Izložba je prikazala povijesne kostime iz privatnih zbirki iz županije Făgăraşului i pružila autentični uvid u bogatu kulturnu baštinu tog područja. Uz to, ondje su predstavljeni suvremeni predmeti miraza nadahnutih tradicionalnom odjećom, prikazujući besprijekorno sjedinjenje tradicije i suvremenog dizajna.

Svjetski dan rumunjske košulje slavi se u rumunjskim zajednicama diljem svijeta svake godine 24. lipnja. Odabrani datum ima dodatno značenje jer se podudara s ljetnim solsticijem koji Rumunji nazivaju i Danom Sânziene te tada slave žetvu, plodnost, vegetaciju i sunce. Prema legendi, dobre vile Sânzienele upravo na taj dan nose bijele košulje IE i vijence od žutih cvjetova. Košulja IE izrađena je od bijelog materijala i ukrašena složenim vezom, a vjeruje se i da posjeduje zaštitna svojstva protiv zla i bolesti.

Rumunjskim jezikom u svijetu govori 28 milijuna ljudi. Rumunji su u Republici Hrvatskoj jedna od 22 priznate nacionalne manjine i, iako prema posljednjem popisu stanovništva njih 475 stanuje na ovim prostorima, procjenjuje se kako je ovdje novi dom pronašlo njih više od dvije tisuće. O njegovanju rumunjske kulture u Hrvatskoj te okupljanju zajednice brine Udruga Rumunja u Republici Hrvatskoj kroz svoja sjedišta u Zagrebu, Splitu i Rijeci i brojne suradnje s veleposlanstvom i obrazovnim institucijama.