ARGENTINCI KONSTERNIRANI

Čileanski pisac pomokrio se po Borgesovom grobu

25.01.2011 u 11:43

Bionic
Reading

Pravdajući svoj potez slobodom umjetničkog izražavanja, čileanski pisac ne namjerava se ispričati sunarodnjacima slavnog pisca koji su duboko uvrijeđeni, a reagirao je i argentinski ministar kulture

Čileanski pisac Eduardo Labarca na naslovnici svoje nove knjige El enigma de los módulos objavio je fotografiju koja prikazuje njegovo uriniranje po nadgrobnoj ploči velikog argentinskog pisca 20. stoljeća Jorgea Luisa Borgesa.

Ta naslovnica izazvala je oštre reakcije u domovini pokojnog Borgesa i inicirala službeno zgražanje tamošnjeg ministra kulture Jorgea Coscije, premda je Labarca priznao da se radi o namještenoj fotografiji.

U desnoj ruci je, kazao je britanskom Guardianu, držao bočicu vode kojom je poškropio nadgrobnu ploču velikog pisca koja je smještena na ženevskom groblju. Svoj čin drži striktno umjetničkim, a kritičarima savjetuje da pročitaju njegovu knjigu koja bi im trebala razjasniti motivaciju za takvu naslovnicu.

Naime, novinar i pisac Labarca kazao je da poštuje Borgesa kao pisca, no ne i kao građanina. Labarca je godinama živio u egzilu u vrijeme Pinochetove diktature, a Borgesu zamjera što je bio fasciniran argentinskim diktatorom kojeg je posjetio nekoliko godina nakon što je Pinochet kao vođa četveročlane vojne hunte svrgnuo s vlasti socijalističkog predsjednika Allendea.