Šuška se, Šuška...

Češki investitori gradit će veliki filmski studio u Rijeci?

22.11.2021 u 19:52

Bionic
Reading

Riječki Novi list donosi kako je češka tvrtka iskazala interes za razvojem projekta izgradnje filmskog studija u tom gradu. Informaciju su potvrdili gradonačelnik Marko Filipović i pročelnik za kulturu Ivan Šarar

Da je Hrvatska postala prava meka za strane filmaše i produkcije jasno je još od 2012. godine i projekta 'Filming in Croatia', kada je na inicijativu Hrvoja Hribara - koji je tada bio na čelu HAVC-a - pokrenut taj projekt s ciljem privlačenja stranih ulaganja i produkcija koje bi mogli 'servisirati' domaći filmski radnici, i to na pregršt lokacija koje Hrvatska nudi za snimanje.

'Filming in Croatia' - pokazalo se kroz godine - ispao je pun pogodak. Hrvatska ima sjajne filmske radnike, i ništa manje sjajan geografski položaj koji nudi mnoge zanimljive lokacije za snimanje na, zapravo, prilično malom prostoru: od planinskih, preko 'morskih' i ravničarskih, pa sve do ruralnih ili urbanih.

Koliko je program 'Filming in Croatia' uspješan govore i podaci HAVC-a – strane produkcije ostavile su u našoj zemlji 1,3 milijarde kuna, realiziravši ovdje 95 projekata u periodu od gotovo deset godina.

Samo, svim tim produkcijama i dalje nedostaje ozbiljni, veliki filmski studio u našoj zemlji, zbog čega ovdje većinom snimaju eksterijere, dok interijere odlaze snimati u filmske studije u susjednoj Srbiji ili Mađarskoj.

O mogućnosti da Hrvatska uskoro zaista dobije takav studio nedavno smo razgovarali i s ministricom kulture i medija Ninom Obuljen Koržinek u ekskluzivnom intervjuu za tportal u kojemu smo zavrtjeli razne filmske teme.

'Netom prije pandemije, potaknuli smo, s ciljem privlačenja potencijalnih investitora, izradu studije isplativosti izgradnje filmskog studija koju je radila jedna od glavnih konzultantskih tvrtki specijaliziranih za to područje. Oni su procijenili i ocijenili kapacitete Hrvatske u smislu mogućnosti opsluživanja stranih produkcija, kao i prostorne uvjete, ali i kretanja na tržištu. Naše je mišljenje, i to zagovaramo od početka, da projekt filmskog studija mora biti komercijalni projekt u kojemu će investitor pronaći svoj interes. Ono što je naš interes kao države jest da osiguramo svu podršku, kao i za svaki drugi strateški projekt. Vidimo mogućnost da s takvom infrastrukturom velikog studija povežemo i školu za deficitarna zanimanja o kojoj smo govorili, kao i da se osiguraju određeni kapaciteti studija za nacionalne produkcije. Proteklih godina razgovaramo s nizom potencijalnih investitora i grupacija koji iskazuju veliki interes, i ja vjerujem da će doći do realizacije tog projekta. Ali dok se stvari zaista ne počnu kretati u smjeru realizacije, ne možemo javno iznositi više detalja,' rekla nam je tada Nina Obuljen Koržinek.

Sada se, pak, šuška da bi na Kvarneru ozbiljni filmski studio mogli graditi - Česi. Riječki Novi list donosi tekst u kojemu gradonačelnik Rijeke Marko Filipović potvrđuje kako je češki investitor iskazao interes za razvojem projekta gradnje filmskoga studija u 'gradu koji teče'.

'Posljednjih godina Rijeka je svakako iznimno interesantna filmašima što pokazuje velik broj igranih i dokumentarnih filmova snimljenih na riječkim lokacijama, kao i reklama za mnoge velike međunarodne tvrtke. Uz to, produkcijske kuće vrlo su, prema povratnim informacijama koje dobivamo, zadovoljne logističkom podrškom koju dobivaju u Rijeci i na riječkome području od gradske uprave i drugih institucija s kojima surađuju te Kvarnerske filmske komisije. Na tom trendu nedavno je iskazan interes jedne češke producentske tvrtke koja već ima filmske studije, za razvojem projekta gradnje filmskoga studija s nizom pratećih javnih i edukativnih sadržaja upravo u Rijeci. Tvrtki su predstavljeni riječki lokaliteti koji imaju potencijal za razvoj takvoga sadržaja', rekao je gradonačelnik Filipović za Novi list, dodajući kako su Česi kao razloge odabira Rijeke za eventualnu izgradnju filmskog studija istaknuli činjenice da grad ima vrlo raznovrsne lokalitete i eksterijere koji mogu zadovoljiti potrebe filmaša: od srednjoeuropske arhitekture i mediteranskih ambijenata pa sve do industrijske baštine.

Podsjetimo, Rijeka se već iskazala kao sjajna filmska kulisa u Matanićevim 'Novinama', a ove su se godine u tom gradu, između ostalih, snimali i inozemni projekti poput 'The Ipcress File', 'Hotel Portofino', 'Hamilton', 'Krass Klassenfahrt', 'Crossing' i 'Spotify Untold'. I riječki te hrvatski filmski radnici pronašli su svoje mjesto u ovim gostujućim produkcijama, pa je dobar broj njih bio zaposlen na projektima, bilo u domeni hospitalityja ili na samome filmskom setu.

  • +15
Snimanje nove HRT-ove serije 'Novine' Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Riječki filmski studio gradit će se u bivšim industrijskim halama?

Novinar Novog lista Ervin Pavleković o temi izgradnje filmskog studija u Rijeci razgovarao je i s pročelnikom za kulturu Grada Rijeke, Ivanom Šararom, koji mu je otkrio i moguće lokacije za taj veliki projekt do kojega bi eventualno moglo doći.

'Postoji neki načelni interes češke kompanije koja operira u srednjoj Europi. Prednost Rijeke je u tome što bi možda trebala naći neku sinergiju s budućim ciklusom financiranja u urbane aglomeracije, zato što se zna da je obnova bivših industrijskih lokacija tema, pa bi u tom smislu Rijeka mogla biti konkurentna jer bi se studio dao smjestiti u Harteru ili možda Torpedo. Svakako mislim da su bivše industrijske hale solidna opcija i vjerojatno jeftinija nego neke novogradnje', potvrdio je za Novi list spekulacije o izgradnji filmskog studija u Rijeci pročelnik kulture Ivan Šarar, podsjećajući također i na važnost kadra, odnosno 'know-howa' koji mora postojati na lokaciji izgradnje studija kako bi on mogao uspješno funkcionirati.

Neslužbeno od Ministarstva kulture i medija doznajemo kako im se češka tvrtka o kojoj je riječ za sada nije službeno obratila te kako se vjerojatno radi o početnoj fazi ispitivanja terena i potencijala Rijeke te okolice kao lokacije za veliki filmski studio. Mnoge velike produkcijske kuće te investitori na isti su način ispitivali situaciju u Hrvatskoj proteklih godina, doznajemo također, međutim za sada nitko nije izašao s ozbiljnim projektom velikog filmskog studija u našoj zemlji i stvari se još ne kreću u smjeru njegove realizacije.

Češka tvrtka je, dakle, tek u počecima pregovora s predstavnicima riječke vlasti. Hoće li njihov 'iskaz interesa' prerasti u ozbiljni projekt izgradnje velikog filmskog studija u Rijeci ili okolici, ostaje za vidjeti. No, veseli i da se o tome 'šuška'. Hrvatski filmski radnici su dokazano spremni za takvo što, država je također spremna osigurati svu stratešku podršku - no projekt filmskog studija u Hrvatskoj je komercijalne naravi i investitor također mora pronaći svoj interes. A s obzirom na broj inozemnih produkcija koje unazad desetak godina dolaze kod nas snimati, legitimno je nadati se da će se - prije ili kasnije - pojaviti i investitor koji će u svemu vidjeti i svoj interes.