simbol grada

Centar mladih Ribnjak proslavio je svoj 70. rođendan

25.09.2023 u 16:09

Bionic
Reading

Počevši kao mliječni restoran za djecu u prvim danima nakon 2.svjetskog rata, pa komunalnom izgradnjom prvog pionirskog doma 1953. te njegovom velikom adaptacijom 1979. u zgradu kakvu poznajemo danas - punih 7 desetljeća ova ustanova je bez prekida uspjela provoditi kulturne i umjetničke programe u zajednici

Slavlje je u subotu, 23. rujna počelo s Danom otvorenih vrata s Jogom u violinskom ključu te prezentacijama redovnih radionica Centra mladih Ribnjak: zbor Klinci s Ribnjaka, Afrobigs i Afrokids - radionice afričke kulture za velike i male, Dramski studio, Ritmika, Vezilje i Poezije, a programi Jednaki u kulturi predstavljeni su kroz radionice s gostom dana: terapijskim psom za slijepe i slabovidne osobe (udruga Up2Date) i radionicom ludih frizura i šminkanja za djevojčice koju vode prijateljice Centra Samane Riehani i Farzenah Sourighiasvand iz Irana.

Slijedila je promocija knjige 'Pričaj mi o Ribnjaku - sedamdeset godina uspomena', autorice Katarine Kolega, uz kavu i Farzanehine iranske kolačiće. Razgovor je moderirala novinarka Ljubica Letinić koje je i uputila na tanku knjižicu koja je objavljena povodom 20. godišnjice. Sada, povodom 70. godišnjice objavljena je knjiga uspomena na kojoj je Katarina Kolega radila skoro punih godinu dana. Bitno je naglasiti da knjige ne bi bilo bez tajnice u mirovini Branke Grozdanić koja je marljivo skupljala materijale i kontaktirala stare suradnike i polaznike. Autorica Katarina Kolega se također zahvalila Borisu Greineru koji je učinio čudo; grafički je oblikovao veliku količinu povijesnog materijala loše kvalitete i to u izuzetno kratkom roku te zahvaljujući njemu danas u ruci imamo ovako lijepu knjigu!

Branka Grozdanić ispričala je kako su djeca bila u prvom planu kroz povijest ustanove, a da je najveća kriza za Centar nastupila ranih 90-ih godina kada su bili osuđeni na samofinanciranje i mnogi djelatnici su tada ostali bez posla te se opseg aktivnosti morao smanjiti, također je opisala kako je izgledala višegodišnja potraga za arhivskim materijalom na kojoj je radila s Ksenijom Rožman, voditeljicom dramskog studija. Ksenija Rožman je, emotivno, kroz suze radosnice, objasnila kolika je važnost ove knjige: i za za ustanovu i za nju osobno. Ukazala je na tanku crvenu nit koju je umjetnik Stanislav Habjan, inače rezident Scene Ribnjak, povukao na zidovima Centra simbolizirajući kontinuitet od 70 godina te je objasnila koliko je solidarnosti bilo kroz sve epohe koje je kuća prolazila od svog osnivanja.

Ravnateljica Centra mladih Ribnjak, Pavlica Bajsić, je nadodala da se radi i o izuzetno bitnom kontinuitetu za grad Zagreb, te naglasila: 'Izuzetno je bitno da se povuče ta crvena linija od 1953. do 2023. Koliko god ona krivudava bila. Važno je da baš danas, u ovom povijesnom trenutku, ponovno osvijestimo što je to javna funkcija neke ustanove, što je javno dobro, što je kultura i umjetnost u zajednici, koliko jedna ustanova može pomoći da se kreiraju male zajednice podrške, koliko te iste zajednice mogu biti podrška jednoj ustanovi. Mi smo društvo rezova. Nešto sagradimo pa srušimo. Bez analize. Lako proglašavamo da nešto nije dobro, a teže se osvrćemo i priznajemo neke tuđe kvalitete.'

'Zamislite da po golemom stolu pomalo padaju komadići slagalice. Kap po kap, puzzle po puzzle. Neke su sasvim sitne, druge nešto krupnije, neke kristalno jasno svijetle, na drugima se jedva nešto nazire. Ima i onih koje su prilično otkrhnute, a pokoja od njih je i izgubljena. Padajući jedna po drugoj, stvaraju brežuljak koji se postupno pretvara u brdo', izjavila je autorica knjige, Katarina Kolega.

Nakon promocije knjige nastavilo se druženje uz kavu i iranske kolačiće, bučnicu i pregršt uspomena koje su razmjenjivali ljudi doista svih generacija, uz glazbenu pozadinu Grete i Jakova (bivši polaznici Rock Akademije) te školskog benda Sitzfleisch iz susjedne OŠ Ivana Gorana Kovačića.

Navečer, usprkos lošem vremenu i kiši, Centar mladih Ribnjak dupkom se napunio radi svečane premijere dokumentarnog filma Daniela Kušana 'Pričaj mi o Ribnjaku' i koncerta kućnih bendova. Toj, stvarno emotivnoj, večeri u Centru mladih Ribnjak prisustvovali su i predstavnici gradske vlasti: gradonačelnik Tomislav Tomašević, zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet, pročelnica Ureda za kulturu i civilno društvo Emina Višnić, njena zamjenica Nikolina Štivić - Radić, voditeljica Odjela za promicanje ljudskih prava i civilno društvo Jana Radić, pomoćnica pročelnika Ureda za obrazovanje, sport i mlade Iva Milardović - Štimac, te ravnateljice zagrebačkih centara za kulturu s kojima Centar mladih Ribnjak ostvaruje brojne zajedničke projekte: Anja Planinčić iz KNAP-a, Maja Jurić Ivoš iz Centra za kulturu i film Augusta Cesarca i Janja Sesar iz POGONA, kao i Ida Erceg, direktorica Francuske alijanse, također jednog od partnera CMR-a.

Dokumentarni film 'Pričaj mi o Ribnjaku', autora Daniela Kušana kroz niz intervjua s bivšim polaznicima i voditeljicama, pokazuje i dokazuje važnost utjecaja aktivnosti koje je Centar provodio na razvoj one djece koja su ih pohađala te prati u kakve su ljude stasali, a donosi i izuzetno rijetko svjedočanstvo Mladena Gavrančića koji se kao dječak za vrijeme 2.sv rata igrao u parku Ribnjaku. Film od danas možete vidjeti na YT kanalu CMR-a.

Svečani program su vodili polaznici dječjeg dramskog studija, a publiku je posebice raznježio nastup Klinaca s Ribnjaka uz podršku njihovih bivših članova ex-Klinaca, a virtuozni nastupi ukrajinsko-hrvatskog ansambla HURTOK i kvarteta trubača iz El sisteme izmamili su povike oduševljenja - tražio se i bis! Cijelu ceremoniju zaokružio je poetski performans benda Car je gol, inače jednog od 20 rezidenata Scene Ribnjak.

Ravnateljica Pavlica Bajsić je potom pozvala gradonačelnika na pozornicu i uručila mu knjigu 'Pričaj mi o Ribnjaku' na poklon. Druženje se nastavilo uz koncert još jednog 'kućnog benda', AireAlto i najljepše pjesme Latinske Amerike.