VEČERA U EMAUSU

Caravaggiovo remek-djelo ispunilo MUO

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 05.06.2013 12:09
  • Objavljeno 05.06.2013 u 10:06
Caravaggio Večera u Emausu

Caravaggio Večera u Emausu

Izvor: Pixsell PXL Agencije / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Sliku 'Večera u Emausu', remek-djelo jednoga od najvećih slikara u povijesti umjetnosti, Michelangela Merisija da Caravaggia, može se vidjeti u Muzeju za umjetnost i obrt (MUO), na zidu sobe baroka u stalnome postavu toga muzeja

Brojni štovatelji umjetnosti iskazali su zanimanje za izložbu pod nazivom 'S Caravaggiom u Europu' sa samo jednom, ali najvrednijom slikom dosad izloženom u Hrvatskoj.

Izložbu je otvorila ministrica kulture Andrea Zlatar Violić pozvavši posjetitelje da uživaju u umjetnosti, ali i da promišljaju o posebnosti trenutka u kojemu je slika nastala, kao i o poruci toga kapitalnog djela svjetske umjetnosti.

'Večera u Emausu', ulje na platnu koje je Caravaggio naslikao 1606. godine, u trenutku svoga bijega iz Rima, dimenzija je 141 puta 175 centimetara.

Slika se čuva u Pinakoteci di Brera u slikarevu rodnom Milanu, a prikazuje poznati odlomak iz Evanđelja u kojemu uskrsli Krist susreće dvojicu učenika na putu za Emaus.

Krista, koji blagoslivlja prelomljeni kruh, na slici okružuju dvojica učenika, gostioničar i stara služavka.

Ovom izložbom Republika Italija želi u velikome stilu proslaviti ulazak Hrvatske u europsku obitelj, istaknula je talijanska veleposlanica u Hrvatskoj Emanuela D'Alesssandro i spomenula kulturne događaje i u drugom hrvatskim gradovima koji su na tome tragu.

Podsjetila je da se početna ideja za projekt javila prije godinu dana kao izraz zajedničke želje hrvatske ministrice kulture i njezina talijanskoga kolege da i kulturna suradnja potvrdi izvrsne odnose dviju zemalja.

Ministrica Zlatar Violić zahvalila je talijanskoj veleposlanici što je bila među onima koji su se iskreno radovali ulasku Hrvatske u Europsku uniju i istaknula da su dvije zemlje spremne suočiti se i s problemima koji postoje.

Za zamjenicu zagrebačkoga gradonačelnika Vesnu Kusin izložba je izraz simboličke dobrodošlice Hrvatskoj u EU, a postav slike začetnika europskoga slikarstva u ambijent hrvatskoga baroka simbolički pak spaja hrvatsku s europskom kulturom.

Izložba ima i humanitarni karakter jer će sav novac, koji će se prikupiti prodajom kataloga, biti namijenjen Zakladi Vrt plavih ruža koja skrbi za djecu iz Specijalne bolnice za kronične bolesti dječje dobi Gornja Bistra, u kojoj je smješteno stotinjak djece s najtežim fizičkim i psihičkim oštećenjima, uz zahvale osnivača te zaklade don Ermanna.

Slika 'Večera u Emausu' u Hrvatsku je stigla na poticaj Ministarstva vanjskih poslova Republike Italije i talijanskog veleposlanstva u Hrvatskoj, a to Caravaggiovo remek-djelo moći će vidjeti svi Zagrepčani i posjetitelji hrvatskoga glavnog grada u MUO-u do 31. kolovoza, nakon čega će se ono vratiti u svoj dom - milansku Pinakoteku di Brera.

Tijekom ta gotovo tri mjeseca za Caravaggiovo djelo, osigurano na 60 milijuna eura, u sobi baroka bit će prilagođeni svi uvjeti - vlaga zraka, temperatura i osvjetljenje.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!