NIJE POGINUO SA SUNDANCE KIDOM

Butch Cassidy doživio duboku starost?

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 16.08.2011 18:24
  • Objavljeno 16.08.2011 u 18:24
Butch Cassidy i Sundance Kid

Butch Cassidy i Sundance Kid

Izvor: Screenshot / Autor: YouTube Screenshot

Jedan novootkriveni rukopis otkriva da je zloglasni pljačkaš američkog Divljeg zapada Butch Cassidy preživio pucnjavu 1908. te doživio duboku starost

Robert LeRoy Parker (1866.-1908.), poznatiji kao Butch Cassidy, bio je zloglasni pljačkaš banaka i vlakova, vođa još zloglasnije bande 'Wild Bunch Gang' koja je 20 godina harala američkim Divljim zapadom. On i njegov partner Sundance Kid navodno su poginuli prilikom pokušaja pljačke vlaka u Boliviji, gdje ih je ubila tamošnja policija.

No, kolekcionar Brent Ashworth i pisac Larry Pointer tvrde da novootkriveni rukopis knjige 'Bandit Invincible: The Story of Butch Cassidy' (Nepobjedivi pljačkaš: priča o Butchu Cassidyju) iz 1934., dvostruko duži od već poznate neobjavljene novele istoga naslova autora Williama T. Phillipsa, strojara koji je preminuo 1937., otkriva pojedinosti koje je mogao znati jedino sam Cassidy.

To, tvrde, dokazuje da je možda riječ o autobiografiji mudro zaogrnutoj u formu povijesnog romana te da je sam Phillips ustvari bio legendarni odmetnik.

Autor knjige tvrdi da je osobno poznavao Cassidya te priznaje da je promijenio imena ljudi i nazive mjesta. No, Ashworth tvrdi da je neke pojedinosti iz Cassidyjeva života mogao znati samo on osobno poput, primjerice, kako je tekao sastanak sa sucem u zatvoru u veljači 1895.

Rukopis ima holivudski završetak. Nakon što ih je zaskočila bolivijska konjica prilikom jednog pokušaja pljačke vlaka, Sundance je ubijen a Butch bježi u Europu, gdje se u Parizu podvrgava plastičnoj operaciji i planira za povratak u SAD i ponovni susret s bivšom djevojkom u Wyomingu.

Kako ipak većim dijelom prepričava događaje koji nemaju puno toga zajedničkog s poznatim Cassidyjevim podvizima, Pointer smatra da je Cassidy, uzevši Phillipsov identitet, pisao fikciju. Svoj je uradak ponudio časopisu Sunset ali nije uspio privući pozornost.

Završna scena iz filmskog klasika 'Butch Cassidy i Sundance Kid'

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi