DOKAZIVANJE OČINSTVA

Brkovi Salvadora Dalija potpuno očuvani

21.07.2017 u 22:15

Bionic
Reading

Pravosudni stručnjaci zaduženi za uzimanje uzoraka DNK na tijelu nadrealističkog španjolskog slikara Salvadora Dalija koji je umro prije 28 godina, utvrdili su da su njegovi ostatci dobro očuvani, napose glasoviti uvrnuti brkovi, priopćila je Dalijeva zaklada

'Kao što znate, Dalijevo je tijelo balzamirano i brkovi su se očuvali i, kao što je rekao forenzičar (Narcis) Bardalet, bili su u svom uobičajenom položaju 'deset sati i deset minuta', rekao je glavni tajnik Zaklade Dali, Lluis Penuelas Reixach na tiskovnoj konferenciji.

Šezdesetjednogodišnja žena Pilar Abel, rođena kao i Dali u Figuerasu, gradiću na sjeveru Katalonije, koja se bavi kartomantijom, podnijela je sudu zahtjev za priznavanje očinstva, gotovo trideset godina nakon smrti slavnog slikara.

Unatoč pokušajima zaklade da je zaustave, sudski postupak je išao svojim tijekom i sudac zadužen za slučaj naredio je ekshumaciju.

Ona je obavljena u četvrtak 20. srpnja u kazalištu - muzeju Dali, gdje je ekscentrični umjetnik bio pokopan, nakon odlaska posjetitelja.

Stručnjaci su nakon otvaranja lijesa uzeli uzorke 'kose, nokta i dviju dugih kostiju', rekao je Penuelas novinarima.

Uzorci će se poslati na analizu u toksikološki zavod u Madridu i usporediti s DNK podnositeljice zahtjeva za priznavanje očinstva, što će potrajati nekoliko tjedana.

Ako se pokaže da je Dali njezin otac, Pilar Abel bi mogla tražiti četvrtinu njegove imovine.