satira o isusu

Brazilski sud cenzurira Netflix: Film 'Prvo Kristovo iskušenje' vrijeđa 'čast milijuna katolika'

10.01.2020 u 09:52

Bionic
Reading

Sud u Riju de Janeiru donio je presudu da Netflix mora sa platforme maknuti film 'Prvo Kristovo iskušenje' jer vrijeđa 'čast milijuna katolika'.

Brazilski sudac u srijedu je naredio Netflixu da prestane prikazivati satirični ​​božićni specijal u kojemu se Isus prikazuje kao homoseksualac, a čiji je satirični sadržaj toliko uznemirio puritance u Brazilu da su u prostore humorističnog kanala Porta dos Fundos iz Rio de Janeira, koji je proizveo film, bacili molotovljeve koktele na sam Badnjak.

Nakon napada pojavio se video na kojem se vidi da su papad izveli pripadnici ekstremno desnih religioznih grupa, koje film smatraju blasfemičnim. Prema pisanju Reutersa, napadači su nosili zastave s nacionalističkim i fašističkim obilježjima. Porta dos Fundos oglasili su se tada izjavom u kojoj kažu da su sigurni da će njihova zemlja ' preživjeti ovo mučenje mržnjom i da će prevladati ljubav, zajedno sa slobodom govora'.

No, čini se da se to ipak nije dogodilo. Presuda suca Benedicta Abicaira ide u prilog brazilskoj katoličkoj organizaciji koja tvrdi da je 'čast milijuna katolika' povrijeđena prikazivanjem 'Prvog Kristovog iskušenja'.

Iz Netflixa su za Associated Press kazali da neće komentirati presudu. Porta dos Fundos također odbija komentirati odluku suca, iako je riječ o cenzuri programa. Presuda je na snazi dok je ne svrgne višestupanjski sud.

Prvo Kristovo iskušenje Izvor: Društvene mreže

Abicair je obrazložio da je skidanje filma s programa 'korisno ne samo kršćanskoj zajednici, već i brazilskom društvu koje je uglavnom kršćansko'. Presuda stiže u vrijeme kada je brazilski krajnje desni predsjednik Jair Bolsonaro optužen za 'kulturni rat' zbog rezanja financijskih sredstava umjetničkim projektima koji 'osporavaju kršćanske vrijednosti', piše The Guardian.

Predsjednikov sin, Eduardo Bolsonaro, film je nazvao 'smećem' i rekao da tvorci filma 'ne predstavljaju brazilsko društvo'.

'Prvo Kristovo iskušenje' prikazuje Isusa kako se vraća kući na svoj 30. rođendan zajedno s prijateljem, implicirajući da je gej. Autori filma naglašavaju da je riječ o legitimnoj slobodi govora.