ravnatelj moderne galerije

Branko Franceschi: Fantastična vijest, današnji datum ući će u povijest muzeja

01.04.2021 u 13:50

Bionic
Reading

Branko Franceschi, ravnatelj zagrebačke Moderne galerije, po novom Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti, pozdravio je današnju odluku vlade o promjeni imena, što je rezultat dugogodišnjih nastojanja da se ta kulturna institucija nazove pravim imenom.

"Moderna galerija danas je primila fantastičnu vijest. Bez obzira na to što je prvi travanj, kada se zbijaju poslovične šale, ovaj će datum ući u povijest muzeja", rekao je Franceschi za Hinu.

To je bio jedan od ciljeva koje si je postavio nakon što je stupio na sadašnju dužnost no, dodao je, ta je nastojanja naslijedio od svojih prethodnika, osobito Biserke Rauter Plančić, za vrijeme čijeg se mandata uvriježio engleski naziv National Museum of Modern Art.

"Zahvaljujući potpori Hrvatskog muzejskog vijeća i Ministarstva kulture ostvaren je višegodišnji, par dekada dugačak rad muzeja u cilju da se u imenu konačno osvijesti prava funkcija i uloga Moderne galerije", ustvrdio je ravnatelj.

Po njegovim riječima, neki su smatrali da je trebalo ostaviti povijesno uvriježeni naziv Moderne galerije, najčešće oni koji jako dobro znaju da je riječ o muzeju, no strani gosti, pa čak i domaća javnost, pogotovo oni koji se ne bave vizualnim umjetnostima, kada čuju pojam galerija misle da je to izložbeni prostor.

"Muzej je nešto potpuno drugačije, riječ je o zbirci koja broji 11 tisuća umjetnina, među kojima su mnoga, ako ne i sva remek-djela i svi oni ikonički radovi koje imamo u svijesti kada govorimo o modernoj hrvatskoj umjetnosti", istaknuo je.

Franceschi vjeruje da će sada to će svima biti jasno i iz samog imena i više neće biti u neprilici da u poslovnoj i svakodnevnoj komunikaciji objašnjavaju o kakvoj je instituciji riječ i mole kolege da ju ne zovu galerijom, nego muzejom, jer sve treba zvati imenom koje odgovora tipu i radu institucije.

"Znamo da je Moderna galerija u Rijeci postala Muzej moderne i suvremene umjetnosti već prijelazom tisućljeća, Galerija likovnih umjetnosti u Osijeku također je prije par godina postala Muzej umjetnosti, ostalo je još nekoliko muzejskih institucija na obali, pogotovo u Dalmaciji, koje su u svom nazivu zadržale pojam galerije", dodao je.

Ponajprije, tu je riječ o Galeriji umjetnina u Splitu kojoj je on donedavno bio ravnatelj. "Uvijek sam bio svjestan što znači riječ galerija za percepciju jedne muzejske institucije i ta percepcija redovito nije ispravna", ocijenio je.

Zahvalio je ministrici, kolegama iz Hrvatskog muzejskog vijeća, svim prethodnicima i kolektivu muzeja što se konačno zovu muzejom. Izrazio je nadu da će to pridonijeti rješavanju sve problematike koja se veže uz taj muzej, kao što je pitanje prostora zbirke.

Kako je prilikom donošenja odluke o promjeni imena objasnila ministrica kulture i medija Nina Obuljen-Koržinek, Moderna galerija mijenjala je svoj pravni status, međutim uvijek je bila nacionalni muzej, a posebno u međunarodnoj komunikaciji postoje nejasnoće kad se kaže galerija da se radi o izložbenom prostoru, a ne o nacionalnom muzeju.