U ZNAKU KLAUNESA

Bradata žena otvara Festival novog cirkusa

12.11.2009 u 09:02

Bionic
Reading

Peti po redu Festival novog cirkusa održava se od 26. do 30. studenoga i ovoga je puta u potpunosti posvećen ženskom cirkusu

Predstave autorica iz Francuske, SAD-a, Velike Britanije, Švedske, Kolumbije, Njemačke i Hrvatske igrat će u Zagrebačkom kazalištu mladih, Zagrebačkom kazalištu lutaka – Scena Travno i dvorani Jedinstvo na savskom nasipu.

Peti FNC otvorit će bradata žena, iznimna i neobična Jeanne Mordoj (Compagnie Bal), krotiteljica žumanjaka, bambusa i vlastitog tjelesnog aparata. Francuska će kontorcionistica i trbuhozborka (vještina koja sve više izumire) dvaput odvesti publiku ZKM-a u svoj bizarni svijet (predstava 'Éloge du poil' otvara festival 26. i 27. studenoga).

Laura Herts - američka klaunesa

Druga festivalska poslastica je 'A Won Woman Show' američke klaunese Laure Herts (Le Rire Voyageur), čiji su preci braća Marx s prebivalištem u Montpellieru. Daleko od klasične mime i klaunerije, Laura razotkriva vrlo osobnu kritiku muški orijentiranog svijeta i čini to na vrlo humorističan način. Svjetski slavna klaunesa nastupit će u Zagrebačkom kazalištu lutaka, na Sceni Travno, 29. studenoga.

Kao i uvijek, Festival novog cirkusa rezervirano je mjesto domaćih, ali i međunarodnih premijera cirkuskih produkcija. Ove godine na rasporedu je premijera Trikoa 'Poppins silazi', koju režira Dubravka Crnojević-Carić. Predstava inspirirana likom čudesne engleske dadilje Mary Poppins govori o preispitivanju vlastite ženskosti te potrazi za unutrašnjim djetetom. Sadrži golotinju, pa unatoč dječje nevinom naslovu nije primjerena najmlađoj publici. Ante Ursić, Nijemac hrvatskih korijena te nositelj glavne role nove, Lepageove Cirque du Soleil produkcije, režirao je 'Bambulu', akrobatsku predstavu Julie Christ (Nova Voda), prema motivima romana Ivane Sajko 'Rio bar'.

Osim dviju premijera s hrvatskim predznakom, pred zagrebačku publiku se vraća akrobatkinja Mélissa Von Vépy s predstavom 'Miroir, Miroir'. Zatvaranje petog Festivala novog cirkusa obilježit će Psychological Art Circus, Šveđanka i Kolumbijka, britanske imigrantice, koje će se u dvorani Jedinstvo 'vinuti u zrak' predstavom 'Human Document'.

'Poppins silazi' u režiji Dubravke Crnojević -Carić

U sklopu festivala na Akademiji dramske umjetnosti održat će se konferencija 'Žena & Cirkus'. Posebna gošća festivala bit će i Valérie Fratellini, kći prvog francuskog ženskog klauna i osnivačice prve francuske cirkuske škole Annie Fratellini. Festival će u svom petom izdanju biti i domaćin sastanaka više europskih mreža (Circostrada, Circle Around te prvo internacionalno susretište francuske mreže Territoires de cirque, da nabrojimo samo neke), ugošćujući pedesetak programatora i producenata iz cijele Europe.

Više informacija potražite na internetskim stranicama festivala.