Mala dvorana Lisinski

Božićni blagdani uz Zagrebačku filharmoniju za najmlađe

02.12.2021 u 10:29

Bionic
Reading

Bajka o spašavanju Božića, o izlazu iz zemlje otuđenosti i povratku starih vrijednosti uz tradicionalne božićne pjesme i glazbu, u izvedbi Zagrebačke filharmonije. Glazbu potpisuje Dubravko Palanović, tekst i režiju Petra Radin, dirigent je Dinko Appelt. Glume i pjevaju Jan Kerekeš, Hana Hegedušić, Dražen Bratulić i Tia Mikić

'Ovo je priča o promjeni srca, o malim gestama koje mijenjaju svijet. Zima i Grozni su likovi koji nikako ne vole sve te pretjerane ukrase, lampice, kičaste štandove, kobasice i germinedle. S druge strane, tu su otac i kći koji, od kada su ostali sami, ne znaju kako voditi obiteljski život i kako se ponašati, a u božićno vrijeme zajedništva to postaje nekako osobito teško', piše u najavi.

Djevojčica Maria piše pismo nepoznatom prijatelju i moli da Božić bude onakav kao što je bio prije, kad je mama bila tu. Igrom okolnosti pismo završava kod kradljivca pisama - Groznog, i tu počinje ledeni zaplet. Zima, koja skuplja poštanske marke i od njih pravi umjetničko djelo - zid neispunjenih želja - otvara posljednje Marijino pismo i odljepljuje posljednju markicu. Zima i Grozni, nakon što pročitaju njezino pismo i shvate sa djevojčica nema razmažene želje kao većina, već da samo želi da tata pripremi jelo kao što je to radila njezina mama i da ukrase jelku kao nekad, odluče joj pomoći i kreću u avanturu spašavanja Božića. U ovoj našoj priči Božić je u našem srcu, ali i u ljudskim odnosima, zajedništvu i sitnicama koje su važne karike u životu.