ZA LIKOVNU KRITIKU

Boris Greiner dobio godišnju nagradu AICA-e

23.12.2016 u 11:07

Bionic
Reading

Likovni kritičar, pisac i umjetnik Boris Greiner osvojio je Godišnju nagradu Hrvatske sekcije Međunarodnog udruženja likovnih kritičara AICA za knjigu "Osvojena područja 3" koja je, obrazloženo je, "jedinstveni slučaj interpretativno-kritičkog komentiranja suvremenih umjetničkih zbivanja".

Po riječima likovne kritičarke Ivane Mance, ta je knjiga svojevrsni nastavak prakse objavljivanja osvrta i prikaza izložbenih i drugih događaja na području suvremene umjetnosti u obliku knjižnoga sveska, ali i izdanje koje se ipak razlikuje od prethodnih.

"Dok prethodne knjige objedinjuju tekstove pisane kroz trogodišnje ili duže razdoblje, 'Osvojena područja 3' zamišljena su kao osobita kronika umjetničkih zbivanja tijekom samo jedne, 2015. godine, nisu tek izbor autorovih osvrta na izložbe, umjetničke akcije i druga likovna zbivanja nastalih u određenom vremenskom razdoblju, nego temeljito planiran, ambiciozan spisateljski projekt s jasnom zadaćom mapiranja likovne scene", istaknula je u obrazloženju.

Mance napominje kako Boris Greiner jednostavno piše o izložbama i događajima na kojima je sam bio, "praveći svojevrsnu nasumičnu sondu u tkivo aktualne umjetničke scene", a činjenica da u neke galerijske institucije odlazi redovitije, a druge posjećuje tek s iznimkom, ne umanjuje sveopći dojam heterogenosti umjetničke produkcije o kojoj se piše.

"Zbog hrabrosti i iskrenosti zamišljenog projekta, angažmana i posvećenosti u njegovoj provedbi, erudicije i spisateljske vrsnoće u elaboraciji, Greiner zaslužuje Godišnju nagradu Hrvatske sekcije AICA-e", zaključila je.


Riječ je o najprestižnijoj nagradi za specifično područje likovne kritike u Hrvatskoj, priznanje autorima različitih generacija, ali i stimulacija za samu kritičarsku praksu čiji se prostor djelovanja posljednjih godina dramatično smanjuje.

Iz udruženja ističu kako je ta nagrada vezana iz uz njihovu izdavačku produkciju, budući da obvezuje autora na realizaciju i objavljivanje knjige tekstova u narednoj godini.

Dodjeljuje se od 2006. članovima Hrvatske sekcije AICA-e koji su u godini koja se ocjenjuje pisanjem, radio i televizijskim emisijama unijeli u likovnu kritiku novi duh i senzibilitet, nove teme i pristupe, ujedno stvarajući novu publiku i nove odrednice za kvalitetan razvoj likovne kritike u Republici Hrvatskoj.
Uz Greinera za ovogodišnju nagradu udruženja bio je nominiran i Maroje Mrduljaš.

Dosad su nagradu dobili Nada Beroš i Matko Meštrović, Sandra Križić Roban, Branka Stipančić, Zdenko Rus, Krešimir Purgar, Ružica Šimunović, Radmila Iva Janković, Marko Golub, Suzana Marjanić i Evelina Turković.

Odluka o ovogodišnjoj nagradi donesena je većinom glasova na godišnjoj skupštini Udruženja, na kojoj je u članstvo primljeno dvoje novih članova - Igor Loinjak i Ksenija Orelj.