BALET HNK SPLIT

Bolero i Carmen premijerno u splitskom kazalištu

04.02.2014 u 15:14

Bionic
Reading

Danas je u Splitu u kavani Bajamonti održana konferencija za medije u povodu predstojeće baletne premijere Baleta Hrvatskog narodnog kazališta. Premijera je najavljena za petak, 7. veljače.

Odabir kavane Bajamonti za današnje predstavljanje nije slučajan i priziva u sjećanje prvo splitsko kazalište koje je bilo otvoreno pred 150 godina na tom mjestu. Kapacitet tadašnjeg operetnog teatra je bio čak tisuću i po mjesta.

Baleti Bolero i Carmen na glazbu Mauricea Ravela i Rodiona Ščedrina (po Bizetovom predlošku) će se izvesti na velikoj sceni HNK Split u koreografiji i režiji Valentine Turcu. Glazbu će izvoditi Orkestar HNK Split pod ravnanjem maestra Harija Zlodre.

Izvedba je posvećena uspomeni na Maju Srbljenović Turcu i Miljenka Štambuka, velikim imenima iz povijesti splitskog Baleta. O tome su na konferenciji za medije govorili intendant splitskog kazališta Tonći bilić, ravnatelj Baleta HNK Split Dinko Bogdanić, Valentina Turcu i maestro Hari Zlodre.

Oni su predstavili premijeru te najavili prve tri izvedbe uz živu glazbu u izvođenju Orkestra HNK pod ravnanjem Harija Zlodre. On je naglasio da je orkestar pripremajući ovu jedinstvenu kombinaciju dva iznimno popularna glazbena djela napravio odličan posao. "Netko je izračunao da je Bolero najizvođenije glazbeno djelo u povijesti" istakao je Zlodre.

Valentina Turcu je prije svega pojasnila da je osobno vezana uz ovaj projekt u kojem je prije svega željela sačuvati klasičan karakter baleta. "Pokušala sam u koreografskom jeziku sačuvati tradiciju klasičnog baleta, ekspresivan karakter i intenzitet emocija i približiti to današnjem čovjeku koji je zatvoreniji i koji ne prima ekspresiju direktno k srcu. Balet i plesna umjetnost su univerzalni e emocije su razumljive, željela sam napraviti teatar tu i sad" istakla je Valentina Turcu.

Ravnatelj Baleta Dinko Bogdanić je pojasnio zašto zajedno Bolero I Carmen. On to povezuje prvenstveno kroz umjetničke i baletne veličine Maju Srbljenović Turcu i Miljenka Štambuka koji su pojedinačno u tim djelima ostvarili velike plesne role. "To je posveta tim umjetnicima koji su zadužili Split i ovo kazalište, a veza je i to što su oba baleta strastvena i emotivna" rekao je Bogdanić.

U pauzi premijerne izvedbe biti će otvorena i prigodna izložba u čast uspomeni na Maju Srbljenović Turcu i Miljenka Štambuka. Kroz izložbu se namjerava približiti mlađoj publici već skoro zaboravljene velikane plesne umjetnosti.