koncerti u hrvatskim gradovima

Bogat program za Međunarodni dan jazza

28.04.2021 u 13:05

Bionic
Reading

U povodu Međunarodnog dana jazza, 30. travnja, u nekoliko hrvatskih gradova održat će se glazbeni program 'live' koncerata jazz glazbe, glazbenih radionica te radijskih i TV gostovanja u kojima će sudjelovati niz istaknutih jazz glazbenika

Programi su najavljeni za Split, Opatiju, Zagreb, Pulu, Rijeku i Osijek, a realizacija većine programa ostvarit će se uz potporu Ministarstva kulture i medija RH.

Ponajbolji hrvatski jazz glazbenici u Zagrebu će održati seriju kratkih, mobilnih koncerata, premještajući se s jedne na drugu lokaciju u centru grada koristeći električna old timer vozila i pedicabove. Početak programa očekuje se u 16.30 sati i trajat će do zalaska sunca. Nastupit će istaknuti glazbenici i glazbenice Orjen Riđanović, Milivoj Majdak, Mario Igrec, Bruno Philipp, Davor Doležal, Nikola Šantek, Nikolina Kovačević, Mate Picukarić, Yogi Lonich, Krunoslav Levačić, Ivica Premelč, Gojko Tomljanović, Zvonimir Bajević, Arsen Ereš, Jurica Rukljić, Josip Pandur, i Mirsad Dalipi.

U Splitu nastupaju sastavi Bulić Family u Boom Baru, i Šporkestar u Hrvatskom domu. U Opatiji, od 16 sati na brodu Jadera, koncerte će održati sastavi Spart Jazz Trio (S. Črnjarić, F. Črnjarić, M. Marenić), Denis Razz All-Stars (D. Razumović, R. Mikuljan, R. Ergić, K. Lovrić) i Dino Ivelja Qvartet (D. Ivelja, Z. Radišić, L. Vrbanec, L. Berisha) koncerte će održati u Opatiji na brodu Jadera od 16 sati, a Dino Ivelja Quartet nastupa i u Rijeci na Zametu od 11.30 sati.

U Osijeku od 13 sati, na tramvajskoj prikolici u vožnji, sviraju čakovečki band Dixieland i tri osječka: No JazzBand, Sing Song Swing i The Morenos. Međunarodni dan jazza ove se godine u svijetu obilježava jubilarni deseti put. U studenom 2011. Organizacija Ujedinjenih naroda za obrazovanje, znanost i kulturu (UNESCO) službeno je proglasila 30. travnja Međunarodnim danom jazza kako bi istaknula jazz i njegovu diplomatsku ulogu u ujedinjavanju ljudi u svim krajevima svijeta.

Međunarodnim danom jazza predsjedaju i vode ga glavna direktorica UNESCO-a Audrey Azoulay i jazz pijanist i skladatelj Herbie Hancock, UNESCO-ov veleposlanik za interkulturni dijalog. Međunarodni dan jazza okuplja zajednice, škole, umjetnike, povjesničare, akademike i ljubitelje jazza širom svijeta kako bi proslavili i naučili o jazzu i njegovim korijenima, budućnosti i utjecaju; podigli svijest o potrebi međukulturnog dijaloga i međusobnog razumijevanja; i ojačali međunarodnu suradnju i komunikaciju. Ujedno je taj dan i vrhunac Mjeseca zahvalnosti jazzu, koji skreće pozornost javnosti na jazz i njegovu izvanrednu baštinu tijekom travnja.