Svjetski dan jazza

Treći festival Zg Jazz održat će se za 30. travnja i 1. svibnja u HGZ-u

27.04.2021 u 11:59

Bionic
Reading

Međunarodni jazz festival Zg Jazz u svojem trećem održat će se u Hrvatskom glazbenom zavodu, a nastupit će The Cool Jazz Duo, Radojka Šverko Quartet i Dva klavira - Vasil Hadžimanov i Matija Dedić

U petak 30. travnja, slaveći Svjetski dan jazz-a, The Cool Jazz Duo, koji čine Saša Nestorović (saksofon) i Veljko Glodić (glasovir).

Pijanist Veljko Glodić i saksofonist Saša Nestorović zajedno su počeli svirati prije tridesetak godina u manjim ansamblima, a prvi nastup kao duo imali su 1991.Obojica klasično obrazovani, svestrani glazbenici i dobitnici uglednih nagrada, profesori na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji, Nestorović i Glodić na festivalu ZG Jazz koncertno će promovirati svoj najnoviji nosač zvuka "Lydian Orbit", u izdanju Croatia Recordsa.

Skladbe za album nastajale su tijekom duljeg razdoblja. Otuda njihova raznolikost, od 'traditional' pristupa u "Autumn", skladbi u 'latin' stilu poput "Big Triplet Ballade" i "Lydian Orbit", "Hot Five Boogie" temeljene na blues formi koja je u 5/8 mjeri što reflektira utjecaj folklora jugoistočne Europe, preko "Gypsie Stride" nadahnute rapsodijama Franza Liszta i stride pijanizmom Arta Tatuma i Teddyja Willsona, impresionističke "French Kiss", balade nadahnute francuskom glazbom s početka XX. stoljeća, do "Oriental Funky" koja se referira na bosansku narodnu pjesmu "Moj dilbere", a donose ju u funkie hip-hop aranžmanu.

Dan posvećen jazzu na Svjetski dan jazza završit će melodijama Radojke Šverko, koje su zaživjele još 2018. godine na nosaču zvuka snimanom uživo "As Time Goes By".

"Umjetnička je istina da je Radojka Šverko jedna od najeminentnijih pjevačica u povijesti hrvatske glazbe, svestrana glazbenica koja s jednakim žarom i uspjehom pjeva pop, jazz, soul, world music, gospel, sakralnu i klasičnu glazbu", stoji u najavi.

Na koncertu u HGZ-u publika će imati priliku čuti izbor njoj najdražih pjesama upravo s tog albuma, a pratit će je njezini dugogodišnji suradnici i sjajni glazbenici, Vladimir Babin (klavir), Henry Radanović (bas gitara) i Tonči Grabušić (udaraljke).

U subotu 1. svibnja, pozornica Hrvatskog glazbenog zavoda publici će donijeti ponovni susret dva jazz glasovira nastupom dvojice velikana jazza, Matije Dedića i Vasila Hadžimanova.

Vasilova ideja kombiniranja tradicionalne glazbe Balkana, folklornih ritmova i zapadnih-modernih glazbenih stilova (jazz, funk, rock, progressive, world music), čini njegovu glazbu potpuno autentičnom te predstavlja jedinstveni pristup jazz glazbi.

Matija je pronašao jazz u potrazi za apstrakcijom i u traženju glazbenog stila koji bi mu dopustio potpunu slobodu izričaja glazbene osobnosti i stava prema glazbi.

"Razmišljanje o tome tko je bolji, tko je veći, među istinskim glazbenicima, onima iz kojih glazba izvire, nikada nije ni postojalo. Tu nema granica, ograda, smetnji; sve je to 'samo' jedna emocija, uvijek i vječno rastuća, ekspandirajuća ljubav u svim svojim oblicima i bojama. Točno to će vam se dogoditi, dođete li 1. svibnja na njihov koncert", poručuju iz ZG Jazza.