PANDEMIJSKE OKOLNOSTI

Bliži se još jedna Noć knjige, proslava se ove godine zbog korone preselila online: Kolike su šanse da se knjižare ipak prigodno otvore?

20.04.2020 u 13:11

Bionic
Reading

Noć knjige, manifestacija kojom se 23. travnja obilježava Svjetski dan knjige i autorskih prava, posljednjih se osam godina svečano otvarala u zagrebačkoj Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici, a 2020. domaćin joj je trebao biti grad Rijeka, kao Europska prijestolnica kulture. Ove godine, međutim, zbog koronavirusa primorana je u potpunosti se održati virtualno, mada su iz Zajednice nakladnika i knjižara ovih dana od Vlade tražili da manifestacija posluži kao povod za otvaranje knjižara i antikvarijata, makar na simboličnoj razini

Što situacija koronavirusa i 'pandemijskog moda' bude duže trajala, to će njene posljedice biti veće i teže za hrvatsku knjigu, nakladništvo i knjižarstvo, kaže Mišo Nejašmić, član Vijeća Zajednice nakladnika i knjižara pri Hrvatskoj gospodarskoj komori.

'Po svim do sada vidljivim parametrima, ekonomska depresija, u koju smo ušli s ograničenjima, a koja će biti dio 'gramatike' novog načina rada i funkcioniranja, uvelike će ovisiti o politikama koje će se voditi na tom području. Trenutno je prodaja knjiga smanjena preko 80 posto, otkazani su ili do daljnjeg odgođeni svi ovogodišnji sajmovi i predstavljanja knjiga, knjižare i knjižnice ne rade... Potencijali branše bez aktivnih politika potpora u savladavanju novonastale situacije su skromne i dovest će do rekordno niskih prometa. Velik broj knjižara teško će moći održivo nastaviti rad, dodatno će se smanjiti broj novih naslova iz čega je lako zaključiti da će preživljavanje i produkcija biti veliki izazov', kaže Nejašmić dodajući da će prognoze i dugoročne efekte koronakrize sagledavat ćemo kad dođemo do nekog koliko-toliko održivog funkcioniranja.

Zajednica nakladnika i knjižara Vladi je ovih dana predložila da knjižare i antikvarijate otvore što prije, već za prvih mjera normalizacije života, po mogućnosti već ovaj tjedan. Predsjednik Zajednice Slavko Kozina pritom je naglasio da nitko ne očekuje velike promete, niti promete kakvi su bili prije, ali da bi otvaranje svejedno bilo vrlo važno.

'Otvaranje knjižara bi nam značilo vraćanje privida normalne situacije, bilo bi to bitno ohrabrenje, da ljudi mogu taj dan prošetati do knjižara, bila bi to velika, odlična poruka. Ugledali smo se na talijanski model, oni su među prvim mjerama normalizacije otvorili knjižare i dućane s dječjom opremom. To nije slučajno. Zemlja koja je tako puno stradala zadnjih mjeseci kao što je Italija šalje jasnu poruku što znači i koja je uloga kulture', rekao je Kozina za Jutarnji.

Kao branša, naglasio je, imaju sve preduvjete da se knjižare otvore, mogu osigurati da kupci u njima drže socijalnu distancu i da se provodi sva higijenska regulativa koju je predložio Stožer.

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek Jutarnjem je potvrdila da su s knjižarima razgovarali o otvorenju knjižara.

'Analizirali smo različite djelatnosti u području kulture, umjetnosti i medija u promišljanju kako bismo mogli popuštati mjere. Prijedlog će biti objedinjen u Vladi, a nakon toga ćemo razgovarati s epidemiolozima. Mogu potvrditi da smo razgovarali s knjižarima o otvorenju knjižara, da će to biti sigurno jedna od mjera koju predlažemo, ali da smo u kontaktu i s drugim dionicima kako bismo predložili ono što je realno i što se može realizirati i u situaciji produljenih ograničenja', rekla je Obuljen Koržinek.

Noć knjige ove godine posvećena je aktualnoj temi - promjenama, slogan joj je 'S knjigom nisi izoliran!', a zaštitno lice knjiški patuljak Čituljak, dežurno njurgalo, veseljak i komentator apsurda. 'Čituljak je podsjetnik na to zašto je upravo danas važno čitati. Premda imun na ljudske bolesti, na licu nosi masku, upozoravajući nas da kao knjiški junak dijeli sudbinu čovjeka', rekli su organizatori manifestacije koja će virtualno ponuditi oko 200 programa knjižara, antikvarijata, svih vrsta knjižnica, osnovnih i srednjih škola, vrtića, kazališta, ilustratora, prevoditelja, pisaca i drugih kreativaca i ustanova 'prijatelja knjige' iz svih dijelova Hrvatske.

Prigodnim sadržajem uključit će se i velik broj domaćih pisaca i autora, među kojima i Miro Gavran, Julijana Adamović, Sanja Polak, Olja Savičević, Renato Baretić, Jurica Pavičić, Kristian Novak, Ivana Bodrožić, Damir Karakaš, Tanja Mravak, Ivica Ivanišević, Silvija Šesto, Borivoj Radaković i drugi.

Svečano otvaranje Noći knjige održat će se na Trećem programu Hrvatske radiotelevizije te Facebook stranici i YouTube kanalu Noći knjige. U specijalnoj emisiji bit će predstavljeni najnoviji rezultati istraživanja tržišta knjiga u Hrvatskoj.