'AMY' ASAFA KAPADIJE

Bliski prijatelji Amy Winehouse otvorili dušu u dokumentarcu

02.10.2015 u 12:30

  • +5

Dokumentarni film 'Amy'

Izvor: Promo fotografije / Autor: video distribucija

Bionic
Reading

Bliski prijatelji prerano preminule Amy Winehouse, svojim foto i video materijalima pomogli su redatelju Asifu Kapadiji ispričati dosad neviđenu stranu priče o životu ove karizmatične pjevačice

Jedna od najvažnijih prekretnica bila je kad je Nick Shymansky, prvi menadžer pjevačice Amy odlučio surađivati na filmu. On ju je dobro poznavao i shvaćao te ju je volio, a ujedno je imao i dosta snimljenog materijala, koji se pokazao iznimno značajnim za film. Tek za devet mjeseci na suradnju su pristale njene najstarije prijateljice Juliette Ashby i Lauren Gilbert. Nick je rekao da su one baš kakva je bila i Amy, ali da vrijedi biti uporan, jer su ju poznavale bolje od ikoga. Kapadia je na kraju vidio da im je drago da su se otvorile i da je to za njih izgleda isto bila svojevrsna terapija.

Rane snimke pokazale su se iznimno važnima za film. Na njima često gleda ravno u objektiv, ravno u publiku. Sve počinje jako prijateljski i sama sebe je puno snimala i često je pričala sama sa sobom u kameru. Montaža je trajala 20 mjeseci i bilo je vrlo osjetljivo izabrati pravi materijal. Posebno je važna bila 2005., kada se puno toga dogodilo u njenom životu, a kada je rijetko bila pred očima kamere.

Postala je dio Camdenske scene i mučila se s ovisnošću. Velik dio materijala bio je upitne kvalitete, pa je i tu filmaše čekalo dosta posla. Neke šokantne trenutke trebalo je ublažiti i sve uravnotežiti u priču koja će trajati određeno vrijeme. Najgore što se moglo dogoditi je da ljudi kažu da su sve to već vidjeli, ali filmaši su bili uvjereni da to neće biti slučaj.

Uvjerite se sami da je film o Amy remek-djelo te ga pogledajte u CineStar kinima.