SLOBODAN ŠNAJDER

Biti PROTIV na referendumu je stvar elementarne čovječnosti

29.11.2013 u 14:30

Bionic
Reading

Urednik Kruno lokotar te pisci Slobodan Šnajder i Robert Perišić pridružili su se svojim izjavama kolegama piscima iz Hrvatskog društva pisaca te pozvali da se na referendumu o ustavnoj definiciji braka glasa protiv

Kruno Lokotar
Molim samo trenutak i samo jedno, nije teško, čak ni originalno: zamislite da patite od trenutnog zaborava i da ne znate tko ste, ni u kojoj zemlji, ni u kojem dobu živite. Da ne znate jeste li crnac ili bijelac, Židov, Arap ili Nijemac, žena ili muškarac, kmet ili feudalac, musliman, kršćanin ili zoroastrijanac, hetero ili homoseksualac i da vas neki glas pita treba li, recimo, crncima, ženama, kmetovima, kršćanima ili homoseksualcima dati jednaka prava kao i onima koji to nisu? A vi, ponovimo, ne znate tko ste ni gdje ste, ni kada, pojma nemate. Što biste odgovorili iz svog neznanja i straha za vlastita prava, a možda i za život? Biste li reskirali i eventualno odabrali ropstvo, konclogore, teror, veće poreze, tlaku i glad, katakombe, lavove u areni ili pak - jednu i jedinu i tako jednostavnu - ravnopravnost? Ne mora ni biti tako drastično, dovoljno je da vam zabrane pravo na brak, na prisegu na vjernost u ljubavi do koje vam je iz nekog razloga baš stalo, svodi se na isto i uvod je u moguće dalje obespravljivanje. Što biste odabrali, pitam?

Biti PROTIV na referendumu nije stvar političkog izbora nego elementarne čovječnosti, iskrenosti prema sebi, ako si čovjek.

Slobodan Šnajder
"Fundamentalističkim" referendumom od 1.prosinca, gotovo bez obzira na rezultat, Hrvatska se upisuje u onaj niz zemalja gdje se žene i muškarci kamenuju do smrti zbog svoje želje. Kako nitko, ama baš nitko, nije slobodan u izboru forme svoje želje, svatko, ama baš svatko, morao bi biti slobodan živjeti u skladu s tom formom.

Umjesto u postmodernu, naša zemlja vraća se unatrag, u neku pred-modernu. Nacisti su progonili sve što nije bilo u skladu s njihovim poimanjem norme. Da je norma nešto strašno relativno, pokazuje činjenica da su držali normalnim ubijati sve što je po tom njihovom poimanju bilo izvan norme. Svi masovni zločini uvijek su počinjali tako što su bili patentirani, odnosno propisani nekim zakonom. Hitlerovo carstvo bilo je "pravna država". Nije li to dokaz da se "pravnim putem" može ozakoniti krajnja nepravda? Hoće li sljedeći korak biti zahtjev za donošenjem propisa o posebnim oznakama homoerotičnih ljudi u vidu ljubičastih trokuta, kao u Auschwitzu?

Kad ćemo napokon shvatiti da demokracija nikako ne može biti nametanje većinske volje manjini? Upravo suprotno, demokracija je čuvanje manjinskih prava, u svakom smislu riječi.

Robert Perišić
Na referendumu ću se izjasniti protiv jer me, prije svega, ne brine tko se i kako vjenčava. Osim toga, mislim da je manipulacija samo postavljanje ovog pitanja kao centralnog političkog problema ovog društva. Napadnom polarizacijom se želi zavarati prvenstveno većinu, da ne gleda u pravcu sistemskih problema, da ne misli, recimo, o socijalnim razlikama i o tome kako one nastaju, nego da misli uvijek o nekom Drugom. S ovim referendumom većina neće dobiti ništa, tek će manjina izgubiti. To će biti rezultat ove „velike bitke“ – neće imati koristi nitko osim nekih pozadinskih političkih igrača koji, sami po sebi, većini nemaju što reći, pa se koriste zamjenskom para-politikom.
Dodatno sam protiv cijele te manipulacije koja se, u raznim varijacijama, ponavlja.