AMAZON NA UDARU

Bijes zbog skupih elektroničkih knjiga

04.11.2010 u 11:30

Bionic
Reading

Književnici čija su djela u Amazonovoj ponudi elektroničkih izdanja našli su se na udaru čitatelja zbog nedavnog povišenja cijena

Iain Banks Stephen King, Maeve Binchy Elizabeth Buchanan Michael McIntyre neki su od autora koji su zbog povišenih cijena svojih djela namijenjenih za čitače Kindle dobili negativnu ocjenu čitatelja.

Prije nekoliko dana Amazon.co.uk bio je prisiljen prihvatiti nove prodajne uvjete velikih izdavačkih kuća poput Penguina, Hachette i HarperCollins, prema kojima cijene određuju izdavači, a ne posrednici.

Mnoga digitalna izdanja sada stoje jednako kao tiskane knjige, a neke čak i više. Reakcije čitatelja očekivano su loše. Među više od šest stotina komentara na stranicama Amazona brojni su oni u kojima izdavače i autore optužuju za pohlepu, kao i pozivi na bojkot kupovanja tiskanih i digitalnih izdanja sve dok izdavači ponovno ne spuste cijene.

Elizabeth Buchanan
čiji je posljednji roman 'Separate beds' među djelima kojima su povišene cijene smatra da su zbog novonastale situacije žrtve autori, no misli i da cijene elektroničkih izdanja ne smiju biti suviše niske.