ZAGREB FILM FESTIVAL

Bibijada u subotu slavi 10. rođendan uz tortu i svjećice

16.11.2016 u 16:14

Bionic
Reading

Bibijada, jedan od najdugovječnijih programa Zagreb Film Festivala, kojim se kod najmlađih gledatelja nastoji probuditi i zadržati ljubav prema kvalitetnoj filmskoj produkciji, ove se godine održava jubilarni, deseti put, a svoj će rođendan proslaviti s publikom u subotu, uz tortu i svjećice

'Želja nam je stvoriti novu generaciju kino publike koja neće ići u kino samo radi zabave, naučiti djecu da mogu sve gledati, a ne da od malena stvaraju stereotipe o tome kako je europski film spor ili dosadan', rekla je za Hinu Katarina Crnčić, koordinatorica programa za djecu i mlade Bibijada i Plus.

Crnčić kaže kako s tim razlogom prikazuju filmove na njihovim originalnim jezicima i pokušavaju dovesti u Zagreb kinematografije različitih zemalja.

'Dio njih jako se ugodno iznenadi što film koji nije na engleskom ili nije animiran može biti zanimljiv, a lako im se i povezati s filmom zbog tema koje su im bliske', ocijenila je.

Objasnila je da njihova publika na neki način raste zajedno s festivalom, a mnogi dolaze i na redoviti repertoar kina Europa kako bi ciljano gledali filmove koji nisu blockbusteri ili franšize.

Zanimanje publike postoji - svakodnevne projekcije okupe 500 djece koja najčešće dolazi organizirano sa školom. 'Za nastavnike pripremimo materijale na temelju kojih u školi mogu održati sat medijske kulture, što vjerujem da dobar dio njih i radi, pa ne ostaje sve samo na zabavi', napomenula je.

Gledatelje poziva da u subotu dođu na rođendansku proslavu na kojoj će biti torte i puhat će se svjećice, a premijerno će se prikazati film 'Ema spava negdje drugdje' u režiji Catti Edfeldt i Lene Hanno Clyne.

Ema spava negdje drugdje

Taj bajkoviti film za sve uzraste snimljen je prema popularnoj švedskoj dječjoj knjizi spisateljice Pije Lindenbaum, koja je prevedena i na hrvatski. Junakinja filma, sedmogodišnja Ema, uzbuđena je jer će po prvi put prespavati u stanu nove prijateljice Cerisije, no uz pomoć dva brbljava jazavca ta se noć pokaže još čarobnijom nego što su djevojčice očekivale.

Za dva dana produženo, jubilarno izdanje 'Bibijade by RBA' donosi ukupno sedam dugometražnih i pet kratkometražnih filmova, koji ove godine dolaze iz zemalja Beneluxa, a u programu je i premijera jedne domaće koprodukcije.

Riječ je o nizozemsko-belgijsko-hrvatskom ostvarenju 'Dan kada je moj otac postao grm', priča o odrastanju u ratnim okolnostima u kojoj se pojavljuju i domaći glumci, Jan Kerekeš, Hrvojka Begović i Damir Poljičak.

Dan kada je moj otac postao grm

U srijedu su na programu kratkometražni filmovi, 'Cristianov dres', 'Mina Moes', 'Bogatuni' i 'U šumi'

Dan kasnije prikazuje se dugometražni film 'Mali mušketiri', avanturistička priča o potrazi jedne djevojčice za legendarnim mačem D'Artagnana.

Za kraj programa, u nedjelju, ostavljen je film 'Bucko Bubnjić', priča o dječaku koji iz grada Debelića s obitelji seli u Vitkograd, no ondje mu se teško prilagoditi jer po prvi put postaje svjestan svoje težine.

Od 2007. kada je po prvi put program održan, Bibijadine filmove je pogledalo skoro 30 tisuća osnovnoškolaca, a program se produžuje na cijelu godinu. Ulaz na sve projekcije Bibijade je besplatan, uz ranije preuzete ulaznice.

Za nešto stariju publiku - program Plus

Nešto starijoj publici Zagreb Film Festivala, srednjoškolcima, namijenjen je program Plus, s obzirom da je to publika koju je najteže privući u kino i na redovit program, rekla je Crnčić.

'Svake godine taj program raste, a dugoročni nam je cilj da ga tinejdžeri prepoznaju kao svoj i da dolaze sami u kino na njegove filmove', istaknula je.

Ove se godine za novčanu nagradu u iznosu 500 eura natječe pet filmova, koje su među njih 15 odabrali učenici i učenice srednjih škola. Prije svake od projekcija filmski stručnjaci uvedu gledatelje u film, ne bi li im upotpunili filmski doživljaj.

Osim selekcije, mladi će u svom žiriju birati najbolje od pet filmova koji dolaze iz Francuske, Irske, Finske, Austrije i Bugarske.

Film 'Zovem se Emily' prati djevojku koja, zabrinuta za oca, s prijateljem odlazi iz udomiteljske obitelji ne bi li ga pronašla, 'Moja revolucija' je komedija o sazrijevanju mladog Parižanina tuniskog podrijetla, 'Druge cure' prati četiri tinejdžerice iz Helsinkija koje su snimale video zapise o svojim životima, 'Jedan od nas' je istinita priča o dvojici prijatelja koji željni uzbuđenja provaljuju u lokalni supermarket, dok je bugarski kandidat za Oscara 'Luzeri', humorna drama o odrastanju.