GORAN MATOVIĆ

'Bez velikih investicija od KIC-a možemo napraviti čudo'

28.01.2014 u 15:56

Bionic
Reading

Goran Matović, v. d. ravnatelja KIC-a, otvorio je tiskovnu konferenciju kojom je najavljena nova sezona, programska koncepcija KIC-a te nadolazeća raznovrsna multimedijska događanja i izložbe

'Sastali smo se da otvorimo Kulturno-informativni centar, jer imam osjećaj da nikad do kraja nije otvoren. Na samom svog početku, imao je neke impulse živosti, jer su ga pokrenuli i animirali vrsni umjetnici, ali 70-ih godina KIC je svojim programskim vodstvom upao u depresiju koja ga prati do današnjih dana.

Po diktatu politike birani su neprekidno neki ljudi, a znamo da je politika nepogrešiva u odabiru ne baš najboljih opcija. Nedostajalo je dramaturgije i režije vođenja, susreta i povezivanja. Htio bih da KIC opet postane centar susreta, centar razmjena ideja, da se obraća najvitalnijoj sceni, slobodnoj sceni, koja nema svoje prostore, ali ima odlične programe. Bez velikih investicija možemo u ovom gradu napraviti čudo', kazao je Goran Matović

KIC ima šest svojih prostora (Galerija Forum, knjižare Vuković&Runjić i Jesenski i Turk, polukat, dvorana i kafić KIC Klub) i programom otvaranja organizatori nastoje pokazati kako te prostore žele 'osvijestiti' i povezati.

U četvrtak, 30. siječnja, otvaranje započinje izložbom 'Gdje se sretni slučaj sreće s dobrom namjerom' u Galeriji Forum u Teslinoj 16, koja se otvara u 18 sati i traje do 22. veljače. Izložba predstavlja radove članova Savjeta Galerije Forum: Borisa Cvjetanovića, Tine Gverović, Duje Jurića, Božene Končić Badurine, Ivana Kožarića, Siniše Labrovića, Tomislava Pavelića, Slavena Tolja i Vlaste Žanić

Nakon toga 'procesija' kreće do knjižare Vuković&Runjić, gdje će u 18,45 glumac Goran Grgić interpretirati pjesmu 'Noć u provinciji' Miroslava Krleže.

Zatim u 19 sati u izlogu antikvarijata Jesenski i Turk, umjetnica Katarina Bistrović Darvaš glumi fragment iz Krležine 'Salome'.

U 19,15 sati, na polukatu KIC-a glumac Zijah Sokolović izvodi kraći program pod nazivom 'Fragmenti'

U 19,45, u caffe baru KIC Kluba održat će se glazbeno-poetski susret nazvan Zemaljske stvari, u kojem sudjeluju mlade pjesnikinje i pjesnici: Tomica Bajsić, Ana Brnardić, Ivan Herceg, Sara Renar i kantautorica Nina Romić.

Pjesnik i esejist Tonko Maroević spojit će taj program s programom Naši dragi Krugovaši s Radetom Šerbedžijom i Edinom Karamazovim uzkrilaticu 'Neka bude živost', koji će se održati u multimedijalnoj dvorani KIC-a.

'Tako ćemo radno otvoriti KIC i pokazati kako može živjeti i pulsirati. Hrvatska kultura je kultura nedijaloga, sukoba i zaborava. A mi želimo da Kulturno-informativni centar postane mjesto sjećanja i susreta', zaključio je Matović