BANKA UMJESTO TACHELESA

Berlin bi mogao ostati bez legendarnog skvota

  • Autor: Gordan Duhaček
  • Zadnja izmjena 08.09.2010 13:12
  • Objavljeno 08.09.2010 u 11:33
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Banka HSH Nordsbank u vlasništvu je berlinskog Tachelesa koji želi prodati što bi značilo izgon skvota koji je postao turistička atrakcija Berlina

U legendarnom berlinskom kvartu Mitte, na križanju ulica Oranienburger Strasse i Friedrichstrasse, nalazi se stara i pomalo oronula zgrada, podignuta prije više od jednog stoljeća, točnije 1906. U njoj je isprva bila robna kuća, no tridesetih godina su je nacisti naselili svojom administracijom. Tijekom Drugog svjetskog rata je oštećena u savezničkom bombardiranju Berlina, a u podjeli grada je završila na istočnoj strani, u totalitarnom DDR-u, te nikad nije do kraja obnovljena.
Nakon ujedinjenja Njemačke, u zgradu su se kao skvoteri uselili brojni umjetnici iz zapadnog i istočnog Berlina, pa je tako 1990. i službeno osnovan Tacheles, jedan od najpoznatijih umjetničkih skvotova na svijetu. Tacheles, što na jidišu znači biti bez dlake na jeziku, u međuvremenu je postao i simbol ujedinjenog i slobodnog Berlina, ali i iznimno popularan muzej ulične umjetnosti, koji godišnje posjeti više od 400 tisuća ljudi. Trenutačno u skvotu živi oko 70 umjetnika, a Tacheles je uvijek otvoren za posjetitelje, kojima se ne naplaćuje ulaz.

Svemu tome uskoro može biti kraj, s obzirom na to da se na ovaj skvot namjerila, kako to često biva, jedna banka. Riječ je o HSH Nordbank, koju je njemačka država na vrhuncu ekonomske krize morala spašavati milijunima poreznih obveznika, zbog lošeg poslovanja banke. Nordbank je u posjed Tachelesa došla tako što njegov prijašnji vlasnik, građevinski poduzetnik Anno August Jagdfeld, nije bio u stanju vraćati svoje kredite, pa sada banci duguje 75 milijuna eura.

Taj novac Nordbank želi namiriti prodajom Tachelesa, a prije toga želi na ulicu izbaciti sve umjetnike koji tamo žive te zatvoriti skvot, a onda srušiti cijelu zgradu. Za početak, banka je tražila od skvotera da joj za 2009. plate sto tisuća eura stanarine, a prijašnji vlasnik Jagdfeld naplaćivao je simbolični jedan euro godišnje. Zanimljivo je i da se HSH Nordbank reklamira kao 'sponzor kulture', što se u ovom slučaju baš i ne vidi.

Ipak, berlinski gradonačelnik Klaus Wowereit i njegova gradska uprava žele spasiti Tacheles od uništenja, jer skvot smatraju jednim od 'simbola razvoja grada u posljednjih dvadeset godina' te mjesto koje privlači turiste. Konkretan plan još uvijek nemaju, osim što su obećali biti medijatori u pregovorima, pa se zato organiziraju umjetnici koji žive u skvotiranoj zgradi, pišući protestna pisma svima od kancelarke Angele Merkel pa na niže. Prijeti se i štrajkom glađu ako ih se pokuša izbaciti iz zgrade i zatvoriti Tacheles.

Donkihotska borba siromašnih umjetnika protiv moćne banke najvjerojatnije će završiti pobjedom potonjih, što zabrinjava mnoge u Berlinu, koji polako preuzimaju građevinski poduzetnici. Do kraja godine će se znati što slijedi, jer je HSH Nordbank najavila do tada prodati Tacheles na javnoj aukciji, i to ne po cijeni manjoj od 35 milijuna eura. Među stanovnicima Berlina postoji zabrinutost da bi glavni grad Njemačke mogao zbog svega toga izgubiti svoju divlju, anarhoidnu energiju, koja je ključna za njegov imidž u svijetu, ali i privlačenje turista te postati mjesto malograđanski urednog življenja. A to nitko ne želi.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi