MALE SCENE

Beogradski Glembajevi i Gruzijac Doiashvilli u Rijeci

02.05.2011 u 09:00

Bionic
Reading

U skladu s tankim džepovima, 18. međunarodni festival malih scena u Rijeci nudi ponešto već viđenih predstava, ali i nekoliko napeto iščekivanih kazališnih bisera

Najiščekivanija predstava 18. međunarodnog festivala malih scena u Rijeci svakako su Gospoda Glembajevi beogradskog Ateljea 212, koji imaju čast i otvoriti festival u utorak 3. svibnja u 19.30, samo tri dana prije premijere Glembajevih zagrebačkog HNK.

Beograđani, ovaj put Jugoslovensko narodno pozorište, stižu i s komadom našeg dramaturga Ivora Matanića, Dramom o Marijani i ovima oko nje, predstavom koju je zagrebačka publika mogla vidjeti na Gavellinim večerima.

Crnogorski Don Juan u režiji Ane Vukotić smješten je u prostor današnjice u kojoj se Don Juanov karakter tumači na širi, ljudskiji i poetičniji način. Redateljica u njemu vidi u neku ruku Fausta ljubavi, odnosno simbol žudnje za beskrajem u sladostrašću.

Iz susjedstva nam stiže i predstava Čovjek – kocka, nastala po istoimenu romanu Lukea Rhineharta, u izvedbi Sputnik Shipping Companyja iz Budimpešte. Glavni lik, psihijatar, nakon tridesete godine postaje svjestan činjenice da je njegov život postao dosadna rutina te odluči staviti sreću na kocku. Tim potezom njegov život, kao i životi bližnjih, počinju se raspadati. Riječ je o postmodernističkom teatru s elementima kabareta i fantastičnim glumačkim transformacijama, što je redateljska poetika Viktora Boda, koji se prvi put predstavio riječkoj publici na MFMS-u predstavom 'Samljeveninestao' 2007.

Kiklop

Od udaljenijih gostiju, na Male scene se vraća prošlogodišnji apsolutni pobjednik, Gruzijac David Doiashvilli, čiji je Macbeth oduševio u HKD-u na Sušaku, a koji će se predstaviti predstavom-bajkom Život lude, koju je i zagrebačka publika imala priliku vidjeti.

Također, u Rijeku stiže londonski Theatre ad Infinitum s predstavom Odisej, u kojoj se riječi gotovo bez šava sljubljuju s rukama, šakama, glasom i veličanstvenom pojavnošću likova, što je na trenutak demonsko, na trenutak blaženo.

Domaće boje brane ZKM-ova Generacija 91-95 te KiklopScene Gorica. 'Generacija 91-95', premijerno izvedena krajem 'davne' 2009. godine, nastala je po motivima romana 'Jebo sad hiljadu dinara' splitskog novinara i pisca Borisa Dežulovića. U predstavi glume polaznici dramskog studija Učilišta Zagrebačkog kazališta mladih, a redatelj je Borut Šeparović. Okosnica je priče apsurdna situacija koja nastaje susretom dviju skupina prerušenih vojnika na tajnom zadatku, pripadnika HVO-a i Armije BiH, u ljeto 1993. negdje u bosanskoj zabiti.

Međunarodni festival malih scena u Rijeci traje od 3. do 8. svibnja po sljedećem rasporedu:

3. 5. u 19.30 (u konkurenciji)
4. 5. u 20.30 (izvan konkurencije)
Hrvatski kulturni dom na Sušaku
M. Krleža: GOSPODA GLEMBAJEVI
Atelje 212 Beograd, Srbija
Režija: Jagoš Marković

4. 5. u 19.00
HKD Galerija Kortil
ODISEJ
Theatre ad Infinitum, London, Velika Britanija
Režija: Nir Paldi

5. 5. u 19.30
Hrvatski kulturni dom na Sušaku
Molière: DON JUAN
Crnogorsko narodno pozorište Podgorica, Crna Gora
Režija: Ana Vukotić

6. 5. u 18.00
Hrvatski kulturni dom na Sušaku
Dežulović/Ferčec/Šeparović: GENERACIJA 91-95
Zagrebačko kazalište mladih, Hrvatska
Režija: Borut Šeparović

6. 5. u 20.30 
HNK Ivana pl. Zajca
Akutagawa: ŽIVOT LUDE

HNK I. pl. Zajca & HKD Teatar Rijeka, Hrvatska
Režija: David Doiashvilli

7. 5. u 19.30
Hrvatski kulturni dom na Sušaku
Euripid/Ferčec: KIKLOP
Scena Gorica, Velika Gorica, Hrvatska
Režija: Ivica Buljan

8. 5. u 19.00
HKD Galerija Kortil
Bodó/Vinnai/Turai/Róbert: BACAČ KOCKE
Sputnik Shipping Company, Budimpešta, Mađarska
Režija: Viktor Bodo

8. 5. u 21.00
Hrvatski kulturni dom na Sušaku
Martinić: DRAMA O MIRJANI I OVIMA OKO NJE
Jugoslovensko dramsko pozorište, Beograd, Srbija
Režija: Iva Milošević