BOGAT PROGRAM

Bejahad slavi 13. rođendan

24.05.2012 u 11:08

Bionic
Reading

Bejahad i ove će godine, 13. put za redom, radi čuvanja i promocije židovske kulture, posebice na prostoru bivše Jugoslavije, okupiti brojne pojedince i skupine oko bogata kulturnog programa pod nazivom 'Bar mitzvah Bejahad' koji će se održati od 26. kolovoza do 2. rujna u turističkome naselju Verudela Pula, rečeno je na večerašnjem predstavljanju toga programa u zagrebačkom Novinarskom domu

Ovogodišnji 'Bejahad' u znaku je proslave 13. rođendana koji u u židovskoj tradiciji predstavlja svečanost punoljetnosti, zrelosti i odgovornosti, a paralelno s njim održat će se i peti 'Bejahad mladih' koji će, najavili su Maja Samokovlija i Ante Jeričević, okupiti 60 mladih Židova s područja bivše Jugoslavije u dobi od 24 do 40 godina koji će se družiti na više radionica i predavanja, a moći će pratiti i sve priredbe 'odrasloga' Bejahada.

Utemeljitelj Bejahada Vladimir Šalomon govorio je o tomu što će sve ponuditi ovogodišnja priredba koja će biti svečano otvorena 26. kolovoza navečer prikazivanjem dokumentarnoga filma Bejahad 2011, te koncertom poznate violončelistice Ane Rucner.

U sklopu tradicionalnoga programa 'Kulturom do zajedništva' 27. kolovoza predavanje će održati poznati američki rabin Andrew Backer o najnovijim, često prikrivenim, oblicima antisemitizma.

Istoga dana će djeca iz SOS sela Lekenik u dobi od šest do 12 godina izvesti predstavu 'Guslač na krovu', a bit će predstavljena i knjiga beogradskoga sociologa s američkom adresom Obrada Bjelića 'Normalizacija Balkana' koja govori o zloporabi psihoanalize tijekom posljednjega rata na prostoru bivše Jugoslavije.

U Muzeju suvremene umjetnosti Istre bit će otvorene i dvije izložbe - slikara Oskara Hermana i Tonija Franovića, a koncert pod nazivom 'Sevdah- bosanski bluz' održat će Amira Medunjanin.

Na programu Bejahada su, među ostalim, predavanja o izraelskome filmu, dokumentarni film o židovskoj osnovnoj školi 'Lauder-Hugo Kon' - jedinoj na ovim prostorima te više izložaba, a na jednoj od njih predstavit će se jedan od najpoznatijih industrijskih dizajnera na svijetu Dan Reisinger.

Šalamon je najavio da će 'kruna Bejahada' biti završni koncert umjetnika iz Beča "Timna Brauer/Elias Meiri band" u kojemu su i Židovi i Palestinci kao promotori mirne koegzistencije.

Večeras je predstavljen i časopis 'Bejahad 2011' o kojemu je govorila urednica Blaženka Vrdoljak Šalamon rekavši da se njegove 172 stranice mogu sažeti oko tri osnovna dojma - životne snage o kojoj svjedoče priče o istaknutim židovskim umjetnicima Alfredu Palu, Oskaru Tauberu i Jorgeu Semprunu, revitalizaciji židovskih zajednica u Austriji i Njemačkoj te dugovječnosti knjiga na primjeru Sarajevske Hagade.