MIA ČORAK SLAVENSKA

Baletno natjecanje 2. i 3. srpnja u Zagrebu

16.06.2010 u 13:53

Bionic
Reading

Natjecanje baletnih plesača Mia Čorak Slavenska, koje je ove godine postalo međunarodno, održat će se 2. i 3. srpnja u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu, najavljeno je na konferenciji za novinare

Na tom bijenalnom natjecanju sudjelovat će tridesetak plesača iz Australije, Italije, Makedonije, Srbije, Izraela, Japana, Rumunjske, Rumunjske, Rusije, Slovenije i Hrvatske. Iz Hrvatske je 11 plesačica, a od njih dvadesetdvoje iz inozemstva, osam je muških plesača.

Svebor Sečak, član Organizacijskog odbora, rekao je kako je natjecanje postalo međunarodno zato što se dosad nisu smjeli natjecati inozemni plesači kojih je mnogo u domaćim baletnim ansamblima, ali i zato što u Hrvatskoj nema dovoljno muških plesača koji bi se mogli prijaviti.

Tim natjecanjem želimo omogućiti mladim umjetnicima da pokažu što znaju, uključivši i suvremene dosege u baletu, te da se usporede s inozemnim kolegama, dodao je Sečak.

Plesači će se natjecati u tri kategorije - do 18 godina, od 18 do 22 godine i od 22 do 28 godina. Uz zlatne, srebrne i brončane nagrade, dodijelit će se sponzorske nagrade i one za poticaj mladim plesačima.

Na čelu deveteročlanog međunarodnog Ocjenjivačkog suda je primabalerina i koreografkinja Sonja Kastl. Plesači će se natjecati 2. srpnja, a dan kasnije u HNK će se održati gala koncert na kojem će nastupiti najbolji među njima.

Natjecanje, koji nosi ime prve hrvatske primabalerine Mie Čorak Slavenske (Brod na Savi, 1916. - Los Angeles, 2002.), pokrenuto je 2006. Organizatori su Hrvatsko društvo profesionalnih baletnih umjetnika, Hrvatska glazbena mladež i HNK u Zagrebu.