KAFKIJANSKA REFLEKSIJA

Baletna uspješnica 'Proces' na Mittelfestu

20.07.2010 u 13:34

Bionic
Reading

Balet riječkoga HNK Ivana pl. Zajca gostuje 21. srpnja s baletnom predstavom 'Proces', nastalom u koprodukciji sa zagrebačkim Muzičkim biennalom, na uglednome međunarodnom festivalu Mittelfestu, koji se devetnaestu godinu održava u talijanskome srednjovjekovnom gradiću Cividale del Friul

'Proces' će biti izveden na Piazza Duomo na otvorenoj pozornici, a atraktivna fotografija riječke predstave našla se i na plakatu ovogodišnjega Mittelfesta.

Balet 'Proces' zajednička je kreacija koreografa i redatelja Staše Zurovca, ravnatelja riječkoga Baleta te skladatelja i dirigenta Berislava Šipuša.

Taj je autorski dvojac za 'Proces' nagrađen uglednom godišnjom Nagradom Vladimir Nazor. Staši Zurovcu pripala je i Nagrada hrvatskoga glumišta za sezonu 2008./2009. za najbolje redateljsko ostvarenje u kategoriji baleta za 'Proces'.

Pomalo neobičan naslov i izbor predloška za predstavu zamišljen je kao refleksija čitanja slavnoga Kafkina romana. Zurovac i Šipuš osmislili su 'Proces kao kolaž od petnaest scena koje se nižu neobično brzo jedna u drugu uz elemente raznih glazbenih stilova i skladateljskih jezika radi zajedništva cjeline.

U predstavi sudjeluje ansambl riječkoga Baleta i orkestar Opere HNK Ivana pl. Zajca. U glavnim su ulogama zvijezde riječkoga baleta Andrei Kötels kao Josef K. i Cristina Lukanec kao gđica Bürstner.