U KOREOGRAFIJI VALENTINE TURCU

Baleti 'Bolero' i 'Carmen' premijerno izvedeni u Splitu

08.02.2014 u 17:21

Bionic
Reading

Baletni ansambl Hrvatskog narodnog kazališta Split u petak je, tjedan dana uoči Valentinova, na velikoj sceni kazališta premijerno izveo balete 'Bolero' i 'Carmen' u koreografiji Valentine Turcu

Predstava je bila posvećena uspomeni na Miljenka Štambuka i Maju Srbljenović Turcu, dvije velike umjetničke osobnosti i vjerojatno najznačajnije baletne umjetnike nakon Ane Roje koje je Split dao hrvatskom baletu.

Prigodnu izložbu scenskih fotografija, kojom se publika mogla prisjetiti njihovih karijera, otvorio je u pauzi premijerne izvedbe ravnatelj splitskoga Baleta Dinko Bogdanić, koji je fotografije izabrao u splitskim i zagrebačkim kazališnim arhivima. Životnih i umjetničkih putova Štambuka i Srbljenović Turcu prisjetio se povjesničar Tonći Šitin.

Glazbu Ravelova 'Bolera' te plesnu suitu 'Carmen' Rodiona Ščedrina na temelju istoimene Bizetove opere izveo je Orkestar HNK Split kojim je ravnao maestro Hari Zlodre, a uloge su bile povjerene solistima i članovima ansambla splitskog Baleta.


U 'Carmen' je naslovnu ulogu tumačila Julija Pivotskaja, José je bio Shunsuke Amma, Escamillo Artjom Žusov, Zunigo Lev Šapošnikov, a Fernanda Sanja Dimache.

Valentina Turcu dizajnirala je i scenu i kostime za 'Bolero', dok za 'Carmen' scenografiju potpisuje Dinka Jeričević. Balerine su u 'Carmen' nosile kostime Michal Negrin, glasovite modne dizajnerice, koja se proslavila svojim viktorijanskim dizajnima haljina, nakita, aksesoara, te oblikovanja doma.

Maja Srbljenović Turcu (1941 – 1995) bila je velika hrvatska balerina i pedagoginja koja je karijeru počela i dugo gradila na pozornici splitskog teatra, a Miljenko Štambuk (1930 – 1991) bio je plesač, koreograf i redatelj čiju biografiju krasi zadivljujući broj baletnih uloga te koreografija i režija baletnih, ali i opernih, operetnih i dramskih predstava ne samo u njegovu Splitu, već i u najznačajnijim kazalištima u cijeloj ondašnjoj državi.

Maja Srbljenović Turcu jednu od svojih antologijskih uloga ostvarila je upravo u liku 'Carmen, a Miljenko Štambuk jedan od vrhova svoje blistave plesačke karijere dosegao je 'Bolerom'.