14 IZVEDBI U 10 DANA

Balet splitskog HNK na turneji po Italiji

23.11.2010 u 09:50

Bionic
Reading

Balet splitskoga Hrvatskog narodnog kazališta odlazi na novu talijansku turneju, na kojoj će od 25. studenog do 5. prosinca u sedam gradova na Siciliji i jugu Italije 14 puta izići pred publiku s izvedbama baleta 'Don Quijote' i 'Ščelkunčik'

Tako se nastavljaju gostovanja u kojima je taj ansambl u zadnjih osam godina nastupio u Italiji, Njemačkoj, Španjolskoj, Latviji, Izraelu i Sloveniji te će, uključivo talijansku turneju, ukupno ostvariti čak 120 nastupa.

Talijanska turneja nastavak je suradnje Baleta HNK s baletnim menadžerom Luigijem Pignottijem, s kojim je tijekom protekle četiri sezone ansambl realizirao gostovanja u kazalištima diljem Italije i izveo više od 90 predstava. Baletni menadžer Pignotti ugled je stekao kao blizak suradnik i menadžer Rudolfa Nurejeva, najglasovitijeg plesača XX. stoljeća.

Najnovija baletna turneja splitskog teatra započet će u četvrtak, 25. studenog, izvedbom Minkusova baleta 'Don Quijote' u Teatro Vittorio Emanuele u sicilijanskom gradu Notou, a zatim je na redu pet izvedaba toga baleta i 'Ščelkunčika' u Teatro Metropolitan u Cataniji, u Teatro Gardenu u kalabreškom gradu Rendeu te u kazalištima u Brindisiju, Gallipoliju, Bariju i Senigalliji.

Minkusov 'Don Quijote' na sceni HNK praizveden je 2006. u koreografiji Valentine Ganibalove, koja je godinu poslije na scenu postavila i 'Labuđe jezero' Čajkovskog. U glavnim će ulogama na turneji nastupiti Andrej Kremz i Vlad Ilcenco, koji će tumačiti ulogu Basila, a u ulozi Kitri izmjenjivat će se Elena Nikolajeva i Irina Čaban.

Balet 'Ščelkunčik' Čajkovskog premijerno je izveden u HNK 2003. u koreografiji Božice Lisak (prema Waclavu Orlikowskom). U glavnim ulogama nastupit će Monica Dinoni, Princ će biti Andrej Kremz i Nathan Bland, a u ulozi Vile šećera izmjenjivat će se Elena Nikolajeva, Irina Čaban i Caitly Seither, sve solisti Baleta HNK. U izvedbama "Ščelkunčika" osim solista i članova ansambla Baleta nastupaju i djeca, mladi polaznici baletnih škola u gradovima domaćinima.