'(SAMOĆA) IPAK JE SAN'

Balet prema neobjavljenom romanu Sime Mraovića

22.09.2009 u 10:39

Bionic
Reading

Hrvatska praizvedba baleta '(Samoća) Ipak je san', inspiriranog dijelovima neobjavljenog romana 'Doktor Biblije' Sime Mraovića, bit će održana 28. rujna s početkom u 19.30 u HNK Zagreb

Simo Mraović

Baletna predstava nadahnuta je tekstovima objavljenim u dnevnom tisku nakon smrti pjesnika i pisca Sime Mraovića. Prema riječima koregrafkinje Ljiljane Gvozdenović, tekstove nije pokušala pokretom tumačiti i uobličiti već su samo poticaj za događaj'.

Iako nije dočekao izdavanje romana 'Doktor Biblije', njegove misli o snu i smrti, granici koja ih razdvaja, buđenju i pitanju nastupa li ono uopće, baletna izvedba će oživjeti na daskama.

Predstava '(Samoća) Ipak je san' praizvedena je 22. svibnja 2009. u Tokiju, a zagrebačkom izvedbom zakazanom za 28. rujna koreografkinja Ljiljana Gvozdanović obilježit će 35 godina umjetničkog djelovanja.

U predstavi se koristi glazba Luke Sorkočevića, Ludwiga Minkusa, Pietra Mascagnija, Antonina Dvořaka, Borisa Papandopula, Richarda Wagnera i Edvarda Griegaće, a nastupiti će Maja Babac, Ivanka Boljkovac, Benjamin Duran, Andrei Izmestjev, Ivančica Mirošević, Tomislav Stojković, Anton Bogov, Dunja Novković , Sabrina Feichter i drugi.

Simo Mraović rođen je 1966. godine u Kutini. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu studirao je filozofiju, ruski jezik i književnost i kroatistiku. Radio je kao novinar u novinama i na televiziji, vodio poznati nedjeljni talk show Kava i kolači u zagrebačkoj knjižnici Bogdan Ogrizović i bio član je švedskog PEN-a. Objavljivati je počeo 1984. godine. Roman 'Konstantin Bogobojazni' i zbirka pjesama 'Gmünd' prevedeni su na ukrajinski i na bugarski jezik, a dijelovi knjiga na slovenski, poljski, mađarski, talijanski i njemački jezik. Izdao je zbirke pjesama 'Sezona otrova' (1986), 'Rimljanima nedostaje milosti' (1990), 'Na zemlji je sjena' (1994), 'Između usana' (1997), 'Laku noć Garbo' (2001), roman 'Konstantin Bogobojazni' (2002), drugo izdanje romana 'Konstantin Bogobojazni & sabrane pjesme' (2003), 'Gmünd' (2004), zbirka pjesama 'Nula Nula' (2006), zbirka kolumni 'Varaj me nježno' (2006) i treće izdanje romana 'Konstantin Bogobojazni' (2007), knjiga priča 'Bajke za plažu' (2007).Preminuo je 15. prosinca 2008. godine.