OLUJA NA LUTKOKAZU

Bajkovita priča o otuđenosti, oprostu i ljubavi

19.11.2014 u 10:23

  • +2

Lutkokaz

Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Bionic
Reading

Lutkokaz će u srijedu u 20 sati u osječkom Dječjem kazalištu otvoriti najveći lutkarski projekt u povijesti Umjetničke akademije u Osijeku, Shakespeareova 'Oluja'

U predstavi rijetko viđenog koncepta, nastaloj u koprodukciji Umjetničke akademije u Osijeku i akademije VŠMU iz Bratislave, ispreplest će se hrvatski i slovački jezik te gluma i lutkarstvo. U posljednjem komadu velikog Shakespearea, bajkovitoj priči o otuđenosti, oprostu i ljubavi, bratislavski će studenti tako likove s Otoka odglumiti na slovačkom, a njihovi osječki kolege likove čiji brod zaluta u oluju pretočit će u lutke što govore hrvatski.

'Želja za zajedničkim projektom krenula je iz Bratislave, odnosno od profesora na njihovoj akademiji Pavela Uhera i Andreja Pachingera', kaže voditelj hrvatskog dijela projekta i glavni organizator Lutkokaza Hrvoje Seršić, objašnjavajući zašto je izbor pao na 'Oluju'.

'Posljednji Shakespeareov komad privukao nas je brojnim pitanjima i temama koje otvara te mogućnošću raznih tumačenja.'

Konceptom koji spaja u sebi dva jezika i dva izvedbena izraza autori projekta pred sebe su stavili velik izazov.

'Bitno nam je bilo dramaturški složiti predstavu tako da se razumije bez obzira na to što se koriste dva jezika. Tu je Pavel Uher napravio prekrasan posao', dodaje Seršić i nastavlja: 'S druge strane, našli smo dobar ključ kojim opravdavamo korištenje lutaka, što je jako važno u lutkarskom kazalištu. Ne bih htio ovdje odavati taj ključ, već pozivam gledatelje na predstavu da ga sami iščitaju.'

'Ovaj vrlo zahtjevan projekt potvrda je vrijednosti UAOS-a, a on je u samo deset godina uspio postići međunarodnu prepoznatljivost, što pokazuje i sama činjenica da druge akademije žele surađivati s nama. Ujedno, ovim projektom pokazujemo da je lutkarstvo univerzalni jezik preko kojeg možemo odigrati što god želimo', zaključuje Hrvoje Seršić.

Međunarodna revija lutkarstva Lutkokaz održat će se u Osijeku od 19. do 22. studenog. Isprva zamišljen kao revija najboljih lutkarskih ispita studenata glume i lutkarstva Umjetničke akademije u Osijeku, Lutkokaz je uskoro prerastao početnu ideju.

Ove godine, uz zahtjevan projekt poput 'Oluje', nudi najbolje studentske ispite, međunarodna gostovanja profesionalnih lutkarskih kazališta, radionice za studente, lutkarske filmove te međunarodni znanstveni skup Europske odrednice pojma lutke i stručno lutkarsko nazivlje.

I sve to besplatno.