ISTRAŽIVAČKI PROJEKT

Bacači sjenki gostuju u britanskom Cantenburyju

21.02.2013 u 11:38

Bionic
Reading

Skup u Cantebury, koji se održava od 21. do 24. veljače, posvećen je redateljskim aspektima 'poroznih dramaturgija', voditelj radionice je Boris Bakal, a nositelji projekta su sveučilišta u Kentu i Exeteru uz pomoć projektnih voditeljica dr. Cathy Turner i dr. Duške Radosavljević

Porozna dramaturgija: Zajedništvo i zajednica u strukturi kazališnog događaja' predstavlja, s jedne strane, akademsko-istraživački projekt s ciljem preispitivanja različitih oblika zajednica i zajedništva konstruiranih unutar interaktivnih i ambijentalnih kazališnih djela pod zajedničkim atributom 'porozna' te s druge strane identificira utjecaje na kazalište i njegovu institucionalnu i društvenu ulogu.

Projekt postavlja pitanje može li umjetničko djelo svojom 'poroznom' konstrukcijom ostvariti demokratske ciljeve, na način da funkcionira poput katalizatora stvaranja ili otkrivanja aktivne kritične zajednice angažirane u kolektivnom dijalogu.

Realizacija projekta je zamišljena u obliku radionica, mini diskusija te javnih rasprava koje će se odvijati u više gradova Velike Britanije, Hrvatske i Belgije. U poseban su fokus stavljeni projekti i predstave Bacača sjenki koji na inovativan način dijalogiziraju sa zajednicama, kao posebnih skupina građana, tako i raznovrsne kazališne publike u Hrvatskoj, Srbiji, Makedoniji, Sloveniji, Mađarskoj, Njemačkoj, Italiji, Cipru, Crnoj Gori, Makedoniji i UK.

Iskustva Bacača sjenki kako u radu sa izvođačima, performerima, tako i s dramaturzima bit će predstavljena tijekom ovog projekta.