9. VELJAČE

'Avijatičari' Damira Karakaša premijerno u zagrebačkom &TD-u: Živjeti u vrijeme apokalipse

  • Autor: T.Ba.
  • Zadnja izmjena 01.02.2021 10:36
  • Objavljeno 01.02.2021 u 10:31
tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: &TD

Prva ovogodišnja premijera Teatra &TD drama je 'Avijatičari' autora Damira Karakaša i redateljice Tamare Damjanović. Moći će se pogledati 9. veljače u Velikoj dvorani ovoga kazališta. Reprizne izvedbe na rasporedu su 10., 11. i 12. veljače u 20:00.

Slojevitu dramu autor je pisao šest godina, a na scenu je donose Doris Šarić Kukuljica koja se nakon 15 godina vraća na &TD-ovu pozornicu, Ozren Grabarić kojemu je ovo prva uloga u &TD-u te zaštitna lica mnogih &TD-ovih predstava, glumci Sven Jakir i Robert Španić.

Radnja predstave odvija se u suvremenom dobu, zahvaćenom nedefiniranom vrstom 'apokalipse' koja se manifestira kroz niz dugotrajnih požara. Oni se u posljednjih nekoliko godina javljaju diljem planete i teško ih je kontrolirati, zbog čega se svijet u potpunosti promijenio - dim i zagađene čestice zraka postali su svakodnevica. Posljedice su očigledne na svim poljima: ekonomskom, materijalnom, psihičkom i mentalnom, a ljudski se život sveo na oskudicu i preživljavanje u skučenim prostorima.

tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: &TD

U takvom od njih nalaze se i protagonisti priče: nekoć uspješan znanstvenik i njegova supruga te njihov sin i njegov partner, koji su se upoznali u Francuskoj. Njih dvojica se, na majčin poziv, vraćaju u njegov obiteljski dom. Ponovni susret sina s obitelji izvlači obiteljske, ali i unutarnje konflikte svakog lica o kojima se nikad nije otvoreno govorilo, a kojima, unutar globalne kataklizmične situacije, ne preostaje drugo nego da isplivaju na vidjelo.

'Osnovna je kvaliteta ovog teksta njegova informacijska suptilnost. Ona ostavlja mnogo prostora za slutnju, a samim time i glumačku igru baziranu na izgradnji stanja, lica i odnosa izvan samih dijaloga. U specifičnom načinu rada kojim smo se vodili, većinski dio svega što se odvija na sceni rezultat je razgovora o likovima i njihovim prošlostima tijekom čitaćih i drugih proba. U tom smislu, svatko od glumaca iznosio je prijedloge vezano uz svoje i druga lica, zbog čega se dramski tekst udaljio od teksta predstave, čineći svako lice rezultatom zajedničkog maštanja, a time i autentičnim odrazom konkretno ovih glumaca i konkretno ove predstave', navela je redateljica Tamara Damjanović.

Redateljica Tamara Damjanović s ekipom predstave

Redateljica Tamara Damjanović s ekipom predstave

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: &TD

Za scenski pokret zadužen je Pravdan Devlahović, autorsku glazbu potpisuje Katarina Ranković, scenografiju i grafičko rješenje Alma Trtovac, kostimografiju Marita Ćopo, a oblikovanje svjetla Luka Matić.

Igraju Doris Šarić Kukuljica, Ozren Garabarić, Sven Jakir i Robert Španić.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!