dobitnik nagrade 'Ivan Šibl'

Autorska večer Danka Volarića 17. lipnja u Dokukinu KIC

15.06.2022 u 18:01

Bionic
Reading

Autorska večer Danka Volarića, ovogodišnjeg dobitnika nagrade 'Ivan Šibl' za životno djelo koju tradicionalno dodjeljuje Hrvatska radiotelevizija, održat će se 17. lipnja u Dokukinu KIC

Danko Volarić je redatelj bez kojeg se ne bi mogli zamisliti brojni televizijski sadržaji, no kako to već u svijetu televizije biva – njegovo je ime samo jedno u nizu koje proleti u zadnjim trenucima odjavnih špica, napominje se u najavi programa.

Prikazat će se dva nagrađivana filma koji od premijere do danas nisu izgubili na svojoj aktualnosti i relevantnosti - 'Život na svježem zraku' (2001) i 'Mimara Revisited' (2010), nastali su u produkciji Factuma.

Prvi je smješten u mjesto Đulovac u zapadnoj Slavoniji, gdje su tamošnji političari prisiljeni stvoriti vlastite strategije kako bi nakon rata uspostavili komunikaciju između Hrvata, srpskih povratnika i novodoseljenih Hrvata s Kosova.

U drugome Volarić konfrontira stvarnost Muzeja Mimara i visoka očekivanja za mjesto koje je trebalo postati 'zagrebački Louvre', no zjapi prazan, posjetitelje se može izbrojati na prste, dok su popratne komercijalne aktivnosti – modne revije, aukcije slika, promocije knjiga, susreti zavičajnih klubova dobro posjećene.

Nakon projekcije filmova slijedi razgovor s Volarićem, s producentom Nenadom Puhovskim te snimateljem Silvestarom Kolbasom.  Po riječima Nenada Puhovskog, Volarić je 'sjajan, samozatajni autor koji je najveći dio svoje karijere radio važne poslove koji, nažalost, najčešće nisu autorski prepoznatljivi'.

Režirao je gotovo sve kultne kvizove na Prisavlju kao što su Najslabija karika, Tko želi biti milijunaš? i Izazov, no on je i sjajan dokumentarist, jedan od rijetkih s nekim tihim, 'češkim' smislom za humor, napomenuo je.

Ulaz na projekciju i razgovor je besplatan.