DRAMATIČNA NEISTINA

Autorica lažnog sjećanja na Holokaust mora vratiti milijunsku zaradu

14.05.2014 u 15:00

Bionic
Reading

Misha Defonseca, autorica autobiografije u kojoj tvrdi da su je tijekom Drugog svjetskog rata odgojili vukovi dok se skrivala u šumi, izdavačkoj kući mora vratiti 22,5 milijuna dolara jer se pokazalo da su njeni memoari lažni

Knjiga Mishe Defonsece objavljena je prije gotovo 20 godina pod naslovom 'Misha: A Mémoire of the Holocaust Years'.

U knjizi se prisjeća svog dramatičnog odrastanja. Piše da je u dobi od samo šest godina ostala bez roditelja koje su zatočili nacisti, a ona je krenula u potragu za njima te tumarala diljem Njemačke, Belgije i Poljske. Tijekom njena putovanja živjela je kradući hranu i skupljajući ostatke sve dok je nije posvojio čopor vukova.

Priča je ubrzo po objavi postala bestseler, a mjesto je dobila i na velikom platnu.

Ipak, veliki obrat dogodio se 2008. kada je autorica uz otkriće svojeg pravog imena - Monique De Wael - priznala i da njena priča zapravo nije istinita, već da je riječ o realnosti kakvom je ona doživljava.

'Ponekad teško razlikujem stvarnost i svoj unutarnji svijet', rekla je De Wael.

Ujedno je otkrila i da uopće nije židovskog podrijetla, no da se otkad zna za sebe osjeća kao židovka.

Prije nego je svijetu otkrila pravu istinu, autorica i ghostwriter Vera Lee dobile su zajedno 32,4 milijuna dolara u sudskom sporu s američkim izdavačkom kućom Mt Ivy i njenom osnivačicom Jane Daniel.

Daniel se žalila i otkrila dokumente koji otkrivaju pravu istinu o odrastanju Mishe Defonsece odnosno Monique De Wael koja je umjesto s života vukovima pohađala školu u Bruxellesu.

Na novom sudskom postupku donesena je presuda da autorica mora vratiti 22,5 milijuna dolara dodijeljenih iz prve presude.

'Trenutni slučaj je jedinstven. Neautentičnost priče potvrđena je', stoji u presudi.