PUBLICISTIKA

Autentični svjedok turbulentnog vremena

15.09.2013 u 08:00

Bionic
Reading

Svjedok vremena, turbulentnog, dramatičnog i za Hrvatsku – presudnog. Svjedok koji pamti dugo i precizno, koji štošta zna o tajnim sastancima, dogovorima, razgovorima, događajima… To je Branko Tuđen, najnakladniji i jedan od najdugovječnijih glavnih urednika dnevne novine Večernji list, koji je kao dugogodišnji novinar, a zatim i glavni urednik imao pristup informacijama, događajima i ljudima koji su obilježili ne samo Hrvatsku, nego i povijest susjednih nam naroda i država

'Na razdjelnici epoha između 1980. i 2000. upoznao sam gotovo sve sudionike najvažnijih političkih događaja u Hrvatskoj i Jugoslaviji. S velikom većinom njih družio sam se, razgovarao o aktualnom stanju, o prošlosti i budućnosti, objavljivao intervjue, razmjenjivao mišljenja, svađao i mirio se, čitao što su o njima pisali drugi, promatrao ih na sastancima, zasjedanjima, plenumima, snimao i zapisivao njihove psihološke portrete', piše u uvodu svoj knjige 'Tito, Tuđman, Hrvatska - 100 skica za portrete s političkog groblja' ljubitelj povijesne publicistike Branko Tuđen.

Svoju fascinaciju Josipom Brozom Titom, doživotnim predsjednikom nekadašnje države Jugoslavije, nije pokušao skriti – a njegovu životnu priču, iz perspektive novinara zainteresiranog za povijesna i politička zbivanja na ovim prostorima, raščlanio je do detalja. I to ne onih općepoznatih. Od, kako je nazvao, vrhunske slave pa do veličanstvenog pogreba, o Titu, njegovim suradnicima, prijateljima, ženama, svim zakulisnim igrama, spletkama i političkim intrigama napisao je mnogo toga što široj javnosti do sada nije bilo poznato.

Generacije koje nisu bile rođene za vrijeme hrvatskog proljeća 1971. godine, iz knjige Branka Tuđena doznat će niz malo poznatih detalja, kao i o svemu što je prethodilo tome. Prisjetit će se Tuđen da je novu 1969. godinu Tito dočekao plešući sa Savkom Dabčević Kučar koja je dvije i pol godine kasnije, 7. svibnja 1971, na današnjem Trgu bana Jelačića govorila pred više od 150 tisuća ljudi. 'Bila je samouvjerena, autoritarna, prkosna, zanesena potporom naroda', prisjeća se Tuđen i tvrdi: 'Prema sadržaju, hrabrosti i sposobnosti verbalne razmjene mišljenja sa sudionicima, tijekom govora, prema dometima i posljedicama, bio je to najbolji govor koji je održala.'

Znamo kako je završilo hrvatsko proljeće i proljećari, a 19 godina kasnije, 1990. godine, na političku scenu Hrvatske ponovo stupaju Savka, Miko, ali i Franjo Tuđman.

'Nesavršeni Tuđman stvorio neovisnu Hrvatsku' poglavlje je u kojem se Tuđen prisjetio susreta i razgovora s Tuđmanom i njegovom suprugom, ali i mnogih političkih zavrzlama, ratnih događaja, pregovora, međusobnih odnosa Tuđmana i istaknutih oporbenih političara, dogodovština, sve do povratka teško bolesnog predsjednika Hrvatske iz Amerike pred kraj studenog 1996. godine.

Progovorio je Tuđen i o medijskoj sceni Hrvatske, o lomovima koji su potresali najjače hrvatske novinske redakcije, pokretanju novih novina i privatizacijskim postupcima koji su na desetke novinara koštali radnih mjesta. Nije se ustručavao kritički progovoriti o djelovanju svojih kolega, a ni vlastitom odlasku iz tada najjače hrvatske dnevne novine 'Večernjaka'.

Tuđenova knjiga nikog neće ostaviti hladnim jer na jasan, direktan i otvoren način govori o jednom razdoblju hrvatske povijesti u kojem se lomilo mnogo toga – od političkih stranaka, novina i novinara pa do ljudskih sudbina.

Branko Tuđen, 'Tito, Tuđman, Hrvatska – 100 skica za portrete s političkog groblja', izdavač Znanje, Zagreb 2013.